Hlavní obsah

Kdo vlastnil Čapí hnízdo? Dokumenty z valných hromad se ztratily

Novinky, zpe
Praha

K projektu Čapí hnízdo, jejž vlastní ministr financí a Andrej Babiš, se ztratily klíčové dokumenty, které by doložily skutečné majitele v době obdržení padesátimiliónové dotace z Bruselu. V úterý to napsal server Neovlivni.cz.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Luxusní farma Čapí hnízdo

Článek

Lídr hnutí ANO tvrdí, že anonymní akcie v době udělení unijní dotace patřily jeho dětem a bratrovi Babišovy partnerky Martinu Herodesovi. Šéf státní kasy to uvedl přede dvěma měsíci při mimořádném jednání Sněmovny. [celá zpráva]

K ověření Babišových slov by podle serveru stačilo předložit listiny osob přítomných ve valných hromadách společnosti Farma Čapí hnízdo nebo plnou moc, pokud se akcionáři nechali někým zastupovat. Tyto doklady se ale nepodařilo dohledat.

BEZ KOMENTÁŘE: Farma Čapí hnízdoVideo: Novinky

Auditorský tým prý v březnu požádal o doložení podkladů pro auditní činnost. Požadoval zejména kopii „listiny přítomných“ a „prohlášení předsedajícího o účasti akcionářů na valné hromadě v souvislosti s valnými hromadami společnosti Farma Čapí hnízdo, a. s., konanými v období let 2008–2010, kopie plných mocí pro zástupce akcionářů k účasti na valných hromadách společnosti Farma Čapí hnízdo, a. s., konaných v období let 2008–2010.“

„Auditovaná osoba uvádí, že listiny přítomných a plné moci se jí nepodařilo dohledat,“ cituje Neovlivni z auditové zprávy.

Je to další indicie, píší auditoři

Podíl Herodese má doložit pouze čestné prohlášení. Autoři zprávy však podotýkají, že auditorský tým nemůže ověřit pravdivost údajů.

„Nedoložení výše uvedených dokumentů a neposkytnutí vysvětlení objasňujícího účast na uvedených valných hromadách je další indicií, která zvyšuje riziko, že Farma Čapí hnízdo, a. s., byla jednou hospodářskou entitou se společností Agrofert Holding,“ uvádějí auditoři z ministerstva financí.

Novinky napsaly Babišovi o reakci, zatím ale na dotaz nereagoval.

Čapí hnízdo získalo padesátimiliónovou dotaci z evropských fondů v roce 2008. Peníze ale byly určeny pro malé a střední firmy. Pokud by tedy farma patřila do Babišova Agrofertu, na peníze by nedosáhla. Ještě před žádostí o dotaci byly akcie farmy převedeny na anonymní formu akcií na doručitele. Po pěti letech, kdy farma musela dodržovat dotační podmínky, se Čapí hnízdo vrátilo do Babišova koncernu.

Související témata:

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Projekt nyní kromě české policie prověřuje i Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám