Hlavní obsah

Je to životní tragédie, píše ruský novinář Sobotkovi a žádá o pomoc

Novinky, tem, zpe
Praha

Zpravodaj ruské státní agentury RIA Novosti Alexandr Kuranov žádá o pomoc premiéra Bohuslava Sobotku. V otevřeném dopise píše, že rozhodnutí českých úřadů neprodloužit mu akreditaci pro něj znamená „životní tragédii“. Popírá, že by byl ruský špión. Premiér Sobotka Novinkám řekl, že se záležitostí zabývat nebude.

Foto: Petr Horník, Právo

Ruský novinář Alexandr Kuranov

Článek

„Nejsem špión ani dezinformátor!“ píše česky Kuranov předsedovi vlády v reakci na obvinění, o kterých se začalo spekulovat poté, co české ministerstvo zahraničí neprodloužilo Kuranovovi akreditaci. Stejně dopadl i zpravodaj listu Večerňaja Moskva Vladimir Sněgirjov. [celá zpráva]

69letý Kuranov v dopise uvádí, že v Čechách žije devětadvacet let a po celou tu dobu podle svých slov neměl problémy s tím, že by mu ministerstvo zahraničí (MZV) akreditaci neprodlužovalo.

„Patrně ruské tajné služby nenašly pro špiónskou práci v ČR mladší lidi než skoro 70letého člověka, který se 29 let před nikým neskrýval,“ píše sarkasticky Kuranov.

S akreditací ale poprvé narazil už loni na podzim, kdy mu ji MZV neprodloužilo. Podruhé se tak stalo letos na jaře.

Černínský palác odmítl důvody neudělení akreditace zdůvodňovat. Odvolal se na informace tajných služeb. „Nemůžu jít do detailů, protože tyto informace podléhají zákonu o utajovaných skutečnostech,“ prohlásila před dvěma týdny mluvčí MZV Michaela Lagronová.

„To je, jako kdyby soud poslal obviněného do vězení a neřekl za co, jelikož všechna obvinění jsou tajná,“ píše Kuranov Sobotkovi.

Nikdy jsem nenapsal jedinou novinářskou větu namířenou proti Česku.
Alexandr Kuranov, ruský novinář

„Přísahám na životy svých tří děti, z nichž dvě se narodily v Česku, že jsem se nikdy nepodílel na jakékoli zpravodajské činnosti, nikdy jsem neudělal nic špatného proti Česku a jeho lidu, nenapsal jedinou novinářskou větu namířenou proti Česku a jeho lidu,“ dodává. Prosí premiéra o „účast na řešení situace, která se pro mě nyní stala životní tragédií“.

Sobotka: Nečetl jsem a číst nebudu

Kuranov v závěru svého dopisu emotivně líčí, že se cítí být potupený a uražený. Nechce prý žít s nálepkou špióna. Podle jeho dřívějších vyjádření může rozhodnutí MZV souviset s tím, že před rokem a půl začal spolupracovat s agenturou RIA Novosti, kterou financuje Kreml.

Premiér Sobotka na dotaz Novinek uvedl, že Kuranovovův dopis datovaný 5. května nečetl. Na otázku, jestli se bude ve věci angažovat, reagoval: „Na to vám nemůžu odpovědět, když jsem ten dopis nečetl.“ Přečíst si ho prý nemá v úmyslu.

Foto: Petr Horník, Právo

Zpravodaj ruského listu Večerňaja Moskva Vladimir Sněgirjov (vlevo) a dopisovatel ruské státní agentury RIA Novosti Alexandr Kuranov.

Ztráta akreditace pro dvojici ruských novinářů automaticky neznamená vyhoštění ze země. Svoji práci můžou dělat dál. Nedostanou se ale na akce pořádané ministerstvem. Mluvčí Lagronová například uvedla, že na akce Úřadu vlády ČR nebo Hradu můžou, protože v obou případech si tyto instituce novináře prověřují podle svých pravidel.

Související téma:

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Mluvčí ruské diplomacie už v dubnu na případ obou ruských novinářů reagovala s tím, že na rozhodnutí českých úřadů neprodloužit novinářům Moskva odpoví analogicky.

Reklama

Výběr článků

Načítám