Hlavní obsah

Úsvit mlží. Nechce říct, kolik bude na Konvičkovi vymáhat

Novinky, zpe
Praha

Členové hnutí Úsvit chodí kolem horké kaše. Nechtějí říct, kolik peněz budou požadovat od předsedy Bloku proti islámu (BPI) Martina Konvičky za vypovězení smlouvy o spolupráci v krajských a senátních volbách. „Konkrétní čísla zatím neznáme,“ uvedl místopředseda a mluvčí hnutí Jan Zilvar.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Martin Kovnička

Článek

Blok proti islámu má s Úsvitem uzavřenou smlouvu, podle níž musí Konvička v příštích dvou letech kandidovat v krajských a sněmovních volbách, jinak zaplatí utracené náklady za volební kampaň a půlmiliónovou pokutu. [celá zpráva]

Konvička spolupráci vypověděl v pondělí přes sociální síť Facebook.

Konkrétní částku, kterou dal Úsvit do kampaně a kterou bude chtít od Konvičky, hnutí neprozradilo. „Nečekejte konkrétní čísla. Princip je ale ten, že pokud se jedna ze smluvních stran zblázní a smlouvu vypoví, musí peníze uhradit,“ uvedl Zilvar.

Oficiální vyjádření Úsvit nedostal

Předseda Úsvitu Miroslav Lidinský podotkl, že hnutí zaplatilo velké částky za pořádání debat, pronájmy sálů nebo vydávání novin. „Pokud někdo tvrdí, že žádná kampaň nebyla, tak cíleně lže,“ komentoval.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda strany Úsvit - Národní koalice Miroslav Lidinský

Konvička údajně vypověděl smlouvu, protože Úsvit neplnil své závazky. To jeho členové popírají.

„Pánové Konvička a (Petr) Hampl zveřejnili lživé vyjádření bez konzultace s ostatními členy Bloku proti islámu,“ rozčílil se Lidinský. Zároveň vyzval ostatní členy BPI, aby pokračovali ve spolupráci s Úsvitem.

Související témata:

Foto: Petr Hloušek, Právo

Martin Konvička

Foto: www.usvitnarodnikoalice.cz

Úsvit - Národní koalice

Zilvar dodal, že Úsvit navíc ještě oficiální cestou vypovězení smlouvy nedostal. Konvička ho zatím zveřejnil jen na Facebooku.

Reklama

Výběr článků

Načítám