Hlavní obsah

Je zakázáno zpívat na Hradě hymnu, vykázal policista skauty po mši v bazilice

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, fia, zpe, sts

Policie na Pražském hradě v neděli neumožnila skautům zazpívat si státní hymnu s tím, že je to zakázané. Skauti si chtěli hymnu zazpívat na 3. nádvoří po slavnostní mši v bazilice sv. Jiří, jenž je jejich patronem. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček se v pondělí za incident omluvil.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Videozáznam zveřejněný na facebookovém profilu jednoho z účastníků zachycuje policistu stojícího uprostřed kruhu skautů, kteří si chtějí zazpívat státní hymnu. Jeden ze skautů s ním chvíli debatuje, načež ostatním tlumočí obsah rozhovoru s policistou slovy: „Je zakázaný tady zpívat na Hradě hymnu”. Skauti se proto museli přesunout mimo areál.

„Něco přes sto skautek a skautů se včera zúčastnilo skautské bohoslužby v bazilice sv. Jiří na Pražském hradě, tak jako v předchozích letech. Stejně jako v jiné roky se po skončené bohoslužbě chystali zakončit své setkání zpěvem státní hymny České republiky. V tom jim bylo zabráněno hlídkou Policie ČR,“ uvedla Jitka Taussiková, mluvčí Junáka – českého skauta.

Dodala, že zásahem jsou znepokojení. „Přítomní skauti a skautky neznamenali žádné bezpečnostní riziko. Stejně jako chtěli zpěvem hymny zakončit své setkání včera a v předchozích letech, zpívali hymnu skauti na nádvoří Pražského hradu například i v den pohřbu Václava Havla,“ tlumočila rozhořčení organizace Taussiková.

O vyjádření k zásahu už požádali i policejního prezidenta Tomáše Tuhého. „Pevně věříme, že se jednalo o nedorozumění, jakkoli velmi znepokojující. Předpokládáme, že nikdo nechceme žít v zemi, kde si někdo, včera zrovna skauti, nemůže poklidně zazpívat státní hymnu,“ dodala mluvčí Skautu.

Policista si počínal necitlivě, uvedlo prezidium

Mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán uvedl, že dotyčný policista upozornil organizátora akce, že podle návštěvního řádu jsou pěvecká a hudební vystoupení v areálu Pražského hradu možná na základě povolení Správy Pražského hradu.

„Vzhledem k údajnému úmyslu zazpívat tou dobou v těchto prostorech státní hymnu, lze počínání policisty hodnotit jako neempatické a necitlivé. Tato nešťastná situace byla vedením Policejního prezidia ČR projednána se zástupcem ředitele Útvaru pro ochranu prezidenta ČR tak, aby k obdobným událostem do budoucna pokud možno nedocházelo,” dodal Bocán.

Postup policistů zkritizoval ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). „Zakazovat skautům zpívat hymnu? Takový policista zřejmě ztratil zdravý rozum,” uvedl šéf vnitra na Twitteru. Podotkl, že hradní policii zřejmě chybí stabilní vedení.

Ovčáček se omluvil

Hrad se za incident omluvil. „Skautům se především omlouvám, v příštím roce se situace nebude opakovat,“ sdělil Novinkám Ovčáček.

Policie podle něj dodržela daná pravidla, ale byla zbytečně horlivá. „Určitě skauty budeme kontaktovat a rád se jim omluvím osobně. Věc mne mrzí i proto, že svátek sv. Jiří je i mým svátkem,“ podotkl Ovčáček.

Mezinárodní den skautingu si 24. dubna připomínají skauti mší na Hradě každoročně.

Anketa

Postupoval podle vás policista správně, když nedovolil skautům zazpívat na Hradě hymnu?
Ano
8,4 %
Ne
91,6 %
Celkem hlasovalo 6226 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám