Hlavní obsah

Dienstbier nacistické symboly na pražských podnicích odsoudil

Právo, tin

Vandalské útoky na čtyři provozovny, které mají zřejmě na svědomí neonacisté, ostře odsoudil ministr pro lidská práva a rovné příležitosti Jiří Dienstbier (ČSSD).

Foto: mammacoffee

Posprejovaná kavárna mamacoffee na náměstí Jiřího z Poděbrad

Článek

„Každý jednotlivý člověk se musí v České republice cítit bezpečně. Jako člověk i jako ministr odsuzuji veškeré útoky na místa a lidi, kteří nesdílejí národoveckou a neonacistickou rétoriku útočníků,“ napsal Dienstbier v prohlášení.

Svého vládního a stranického kolegy, ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), se Dienstbier chce ptát, jak podobným útokům zabránit.

„Na jednání vlády budu žádat informaci, jak ministerstvo vnitra hodlá předcházet útokům, jako byly ty na centrum Kašpárek v Pardubicích, pražskou Kliniku i kavárny a obchod v Praze o tomto víkendu,“ uvedl ministr.

Hrad: Radikalizují se jen extremisté

Ředitelce centra Kašpárek Olze Pavlů vyhrožovali anonymové smrtí a dveře centra polili barvou připomínající krev, protože pomáhala organizovat sbírku pro uprchlíky.

Na budovu pražské Kliniky neznámí útočníci házeli kameny a světlici po protiimigrantské demonstraci. „Moji kolegové s majiteli postiženými víkendovým útokem komunikují a společně také zvážíme případné právní kroky,“ dodal Dienstbier.

Foto: Petr Horník, Právo

Nápisy extrémistů proti uprchlíkům ve vestibulu metra na Karlově náměstí.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček dal v reakci do souvislosti víkendový vandalismus a akci skupiny Ztohoven, která před časem nahradila prezidentskou standardu obřími rudými trenkami.

„Česká společnost není rozštěpena, neradikalizuje se a rozhodně nepodléhá extremismu. Zachovává si zdravý a především svobodný úsudek. Problémem je ale radikalizace extremistů levicových i pravicových, kteří jsou nositeli netolerance. Levicoví a pravicoví extremisté ničí státní symboly, zapalují auta nebo sprejují po výlohách kaváren,“ napsal Ovčáček na Twitter.

„Na vládní organizaci Hate Free Culture mne zajímá jedna jediná věc. Je načase přestat tajit podrobnosti financování. Zdroje, rozpočet,“ uvedl rovněž Ovčáček.

Za to jej vyplísnil předseda pražské ODS a zastupitel Filip Humplík.

„Relativizovat útok poukazováním na domnělé či skutečné nedostatky Agentury pro sociální začleňování, jak od rána na sociálních sítích činí Jiří Ovčáček, je nejen lidsky odporné, ale především nebezpečné. Dnes vyhrožují ‚sluníčkářům‘, zítra to může být kdokoliv jiný,“ zareagoval Humplík.

Foto: Café V lese

Poničená kavárna V lese

Podle odborníka na extremismus Miroslava Mareše šlo nejspíš o připravenou a koordinovanou akci. „Nese to určité zastrašující poselství, a to i přes to, že nedošlo k násilí vůči osobám,“ řekl včera Mareš v ČT. Extremisté se podle něj snažili ukázat, že tu jsou, monitorují své nepřátele a stále se hlásí k neonacistické ideologii.

„Ta plánovanost, koordinovanost je něco nového. Ale neonacisté tu byli před současnou uprchlickou krizí, zažili jsme násilnější akce, než je tato,“ řekl Mareš, podle kterého extremisté využívají vyhrocených nálad ve společnosti. „Snaží se silně vyprofilovat,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám