Hlavní obsah

Maturita z matematiky i poslední rok školky budou povinné

• Aktualizováno
Novinky, jas

Senát ve středu po mnoha hodinách jednání podpořil novelu školského zákona, která zavádí povinnou maturitu z matematiky i jednotné přijímací zkoušky na střední školy. Zavádí i povinný poslední rok v mateřské škole. Pro hlasovalo 39 senátorů. Normu nyní dostane k podpisu prezident.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně školství Kateřina Valachová )ČSSD)

Článek

Povinná maturita z matematiky by se po mnoha letech odkladů měla stát realitou od školního roku 2020/2021. Již od roku 2017 by měly být zavedeny jednotné přijímací zkoušky na střední školy.

Další novinkou je zavedení povinného posledního roku mateřské školy od příštího roku. Podle ministerstva školství to umožní, aby si i děti ze sociálně znevýhodněného prostředí osvojily návyky, s nimiž se posléze setkají na základní škole.

Od roku 2020 by pak měly mít nárok na místo ve školce i dvouleté děti.

Na odklad inkluze nedošlo

Senátoři nevyslyšeli hlasy volající po odkladu inkluze, která by se rovněž měla začít uplatňovat již od příštího školního roku. Nehlasovali ani o řadě dalších pozměňovacích návrhů a normu přijali ve znění, které podpořila Sněmovna, za což jim ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) obratem poděkovala.

Závěrečnému hlasování předcházela nebývale dlouhá diskuse zastánců i odpůrců normy.

„Ne každé dítě chce do školky a my takové děti musíme respektovat,“ uvedla například senátorka Eliška Wagnerová k povinnému poslednímu roku školky. „Je zločin ve společnosti očekávat, že všichni lidé budou stejní,“ doplnila senátorka.

„Nechme to na těch rodičích,“ požadoval ve stejném duchu šéf senátorského klubu ČSSD Petr Vícha.

Bývalá ústavní soudkyně dodala, že rozumí snaze o standardizaci nároků na středních školách při přijímacích zkouškách i maturitě. „Proč se má na knihovnické škole dělat maturita z matematiky?“ tázala se v duchu odpůrců jednotných přijímaček a povinné maturity z matematiky.

Další senátoři naopak návrh hájili. „Matematika musí být vyučována lépe,“ uvedla Eva Syková (ČSSD) k povinné maturitě z tohoto předmětu.

Senátor Jaroslav Kubera (ODS) návrh tepal s tím, že školství je reformováno neustále. Děti ve školkách si podle něj chtějí hrát, a ne být od svých dvou let vzdělávány. „Školka je ústav, to je odebírání dětí rodině,“ uvedl.

„Tato novela školského zákona ztíží život řadě obcí. Nárok na školku od dvou let věku dítěte není na mnoha místech z kapacitních důvodů realizovatelný,“ upozornila senátorka ODS Veronika Vrecionová.

Reklama

Výběr článků

Načítám