Hlavní obsah

Dalších 16 Iráčanů odjíždí z Česka. Asi také do Německa

• Aktualizováno
Právo, Novinky, Radim Vaculík

Dalších šestnáct křesťanských uprchlíků z Iráku, které před několika týdny přijala Česká republika, se chystá zemi opustit. Právu to ve čtvrtek potvrdil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Jde o uprchlíky umístěné v Brně. Podle neoficiálních informací Práva se chystají do Německa.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Iráčtí uprchlíci při příletu do Prahy.

Článek

„Na naše pracoviště v Praze dorazila skupina Iráčanů, proběhla krátká diskuse, po níž se všichni rozhodli požádat o vrácení pasů, které jsme jim v těchto okamžicích odevzdali. Končí tedy v ČR,“ řekl Právu ve čtvrtek odpoledne Chovanec.

Uprchlíci ještě ve čtvrtek zamíří na pražské hlavní nádraží, odkud zřejmě odjedou vlakem do Německa. Během odpoledne ale skupina podle ČT na nádraží nedorazila. V Německu však mají příbuzného, který je dokonce v Brně byl navštívit.

Podle ministra dostanou výjezdní víza na tři dny. Nabídku pomoci od Červeného kříže údajně odmítli.

„Dal jsem za úkol svým lidem, aby ty Iráčany poučili, že nesmějí ilegálně přestoupit hranice. I tento příklad ale ukazuje, že zastavit ten projekt Generace 21 byla správná věc,“ podotkl ministr.

Podle informací Práva skupinka Iráčanů dorazila kvůli svému rozhodnutí opustit ČR ve čtvrtek přímo do hlavní budovy ministerstva vnitra na pražské Letné, kde má svou kancelář i Chovanec.

Německo chce první skupinu vrátit

Z České republiky už do Německa odjelo 25 Iráčanů, kteří byli ubytovaní v Okrouhlíku u Jihlavy. V zemi požádali o azyl, Německo je ale chce vrátit zpět do ČR. [celá zpráva]

V tuzemsku měli žádosti o azyl podané, ale stáhli je. Pokud se do ČR vrátí, budou umístěni do detenčního zařízení, teoreticky by mohli znovu podat žádost o azyl.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Osmičlenná rodina odcestovala zpět do Iráku

Jiná skupina odcestovala letecky zpět do Iráku, zdůvodnila to tím, že se prarodičům stýská po rodné zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám