Hlavní obsah

Zeman ocenil policisty, o demonstrantech hovořil jako o často nenormálních lidech

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman si v úterý pozval na Hrad policisty, aby jim poděkoval za zásahy při oslavách 17. listopadu v loňském roce nebo při letošní březnové návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze. Ocenil jejich profesionalitu a připomněl, že policisté často musejí bránit „projevům duševně nenormálních lidí”.

Foto: Petr Horník, Právo

Číňané čekají na přílet svého prezidenta u letiště Václava Havla. Snímek z konce března.

Článek

„Je špatný ten, kdo se nedokáže zastat svých podřízených, a je špatný ten, kdo se jim bojí vyjádřit svoji úctu jenom proto, aby ho často podplacená média neznemožnila,” uvedl Zeman. Policisté podle něj nestáli proti názorovým odpůrcům, nýbrž proti lidem, kteří chtěli zapalovat policejní auta či strhávat státní vlajky či jiné státní symboly.

„Je třeba odlišit lidi, kteří svobodně vyjadřují svůj názor, od různých Kalousků, kteří se pouze zviditelňují šaškovskými akcemi,” dodal Zeman s tím, že při návštěvě čínského prezidenta prý měli demonstranti prostor pro své akce. Hájil též uzavření areálu Hradu i blízkého okolí, neboť prý šlo o bezpečnost „druhého nejvýznamnějšího muže planety”. „Toto vše by měli duševně normální lidé pochopit,” dodal.

„Váš nevděčný úděl, často spočívá v tom, že bráníte projevu duševně nenormálních lidí a v tom jste tak trochu podobní psychiatrům,” uzavřel prezident svůj proslov větou, kterou označil za bonmot.

Při návštěvě delegace z Číny se v Praze odehrálo několik incidentů, které vyvolaly kritiku veřejnosti za to, že při nich policisté chránili více Číňany organizovaně vítající svého prezidenta, než české demonstranty, kteří protestovali proti nedodržování lidských práv pekingským režimem.

Policisté například přišli kvůli vyvěšeným tibetským vlajkám do budovy FAMU a měli požadovat jejich odstranění. Za incident se už policejní prezident Tomáš Tuhý omluvil děkanovi fakulty Pavlu Jechovi. Dva policisté čelí kárnému řízení. Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) řeší i oznámení 19letého mladíka, že jej policista na služebně zfackoval a zesměšnil. Mladík měl být zadržen poté, co utrousil poznámku o čínském prezidentovi a následně si kontrolu dokladů chtěl natočit.

Při loňských oslavách 17. listopadu zase policie neumožnila studentům zapálit svíčku u pamětní desky na pražském Albertově. Policie prostor uzavřela kvůli tomu, že se tam měla konat demonstrace, na níž s projevem vystoupil před svými příznivci právě prezident Zeman.

Kalousek: Je zřejmé, čí to byla objednávka

Pravicová opozice ve Sněmovně se snažila zařadit na schůzi mimořádný bod, na kterém by se vláda kvůli zásahům zpovídala. Podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska se totiž prý muselo jednat o politické zadání. Kalouskův návrh ale neprošel. Topka bude spolu s ODS iniciovat mimořádnou schůzi. [celá zpráva]

Šéf TOP 09 po zveřejnění zprávy řekl, že nyní už je jasné, na čí pokyn policisté konali. „Teď je zcela zřejmé, na čí politickou objednávku policie šikanovala české občany. To však nezbavuje vládu odpovědnosti,“ uvedl.

Předseda ODS Petr Fiala Novinkám řekl, že neví, co prezident Zeman oceňoval. „Já spíše oceňuji, že se policejní prezident Tuhý za některé postupy policie omluvil,” komentoval. Zbývá podle něj vyjasnit, zda někdo nese politickou odpovědnost.

„Policie ČR má naše občany s rozdilnými názory chránit, ne je šikanovat,” podotkl.

Reklama

Výběr článků

Načítám