Hlavní obsah

Vláda odklepla zákon o státním zastupitelství, zavádí protikorupční žalobce

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe, jas

Dlouho připravovaný návrh zákona o státním zastupitelství ve čtvrtek schválila vláda. Na Twitteru to uvedl mluvčí kabinetu Martin Ayrer. Nad nově vytvořeným protikorupčním státním zastupitelstvím by mělo mít částečný dohled Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Článek

„Vláda schválila bod ministerstva spravedlnosti - návrh zákona o státním zastupitelství,“ sdělil stručně Ayrer.

Schválený návrh je kompromisem, který po ministrovi spravedlnosti Robertu Pelikánovi (ANO) požadovali koaliční partneři z ČSSD a KDU-ČSL. Pro nakonec zvedlo ruku 11 členů vlády, proti byli čtyři - podle Pelikána všichni ze sociální demokracie.

„To je docela dobré vítězství. Byl bych doufal ještě ve větší podporu,“ uvedl Pelikán. Někteří kolegové podle něj chtějí také bojovat s korupcí, ale jinak, než to je v návrhu.

Návrh má mimo jiné posílit postavení a zodpovědnost státních zástupců a zavést specializace v oblasti závažné ekonomické kriminality. Obsahuje i zavedení funkčního období vedoucích státních zástupců, zavedení jejich kárné zodpovědnosti i povinná výběrová řízení.

Zákon vytváří elitní orgán, od kterého si hodně slibujeme
Robert Pelikán (ANO), ministr spravedlnosti

Nejdiskutovanější novinkou je zavedení specializace v oblasti závažné ekonomické kriminality zřízením nového Speciálního státního zastupitelství za současného zrušení dosavadních vrchních státních zastupitelství.

„Zákon vytváří elitní orgán, od kterého si hodně slibujeme. Měl by pozvednout schopnosti bojovat se závažnou kriminalitou na úplně jinou úroveň,” prohlásil Pelikán.

Protikorupční speciál, který bude prošetřovat nejzávažnější kauzy, bude pod dohledem NSZ. Tamní žalobci pak budou mít dva měsíce na to, aby okolnosti dané kauzy pečlivě přezkoumali, případně navrhli nějaká doplnění či doporučení.

Zákon nyní zamíří do Sněmovny. Očekává se, že poslanci o něm budou vést dlouhou diskuzi.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

„Bude to boj. Ale já už tam nemohu připustit nějaké rozsáhlé změny. V mnoha místech jsem téměř přečerpal hranice ústupků. Buď to Sněmovnou projde pouze s drobnými úpravami, nebo to raději neprojde,“ zdůraznil ve čtvrtek ministr.

Reklama

Výběr článků

Načítám