Hlavní obsah

Česko daruje státům postiženým migrační krizí 150 miliónů

– Praha
Právo, Marie Königová

Česká republika podle informací Práva daruje v tomto roce 150 miliónů korun státům a mezinárodním organizacím na řešení problémů s migrační krizí. Dary poskytne v rámci programu ministerstva vnitra na asistenci uprchlíkům a prevenci velkých migračních proudů. Rozdělení navrhuje ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

České peníze mají jít tam, kde je to nejvíc potřeba.

Článek

V dokumentu, který kvůli tomu předkládá vládě, pro to stanovil čtyři hlavní priority. První jsou Blízký východ a Turecko, kde je situace nejtíživější. Ze Sýrie odešly již čtyři milióny uprchlíků. Nejvíce, 1,8 miliónu, jich pobývá v Turecku, zatímco v Libanonu je to 1,2 miliónu lidí. Do Jordánska zamířilo 630 tisíc migrantů.

Špatná situace je v Iráku, kde se 2,2 miliónu lidí vystěhovalo z domovů a přesunuli se na sever země.

„Možnosti těchto zemí poskytnout dostatečnou ochranu a důstojné zacházení s uprchlíky jsou stále omezenější, což v důsledku vede ke zvyšující se snaze uprchlíků hledat bezpečí a ochranu jinde, včetně EU,“ uvádí Chovancova zpráva vládě.

Pomoc pro Jordánsko a západní Balkán

Úřad komisaře OSN pro uprchlíky dostane z Česka 50 miliónů na zkvalitnění života v uprchlických táborech v Jordánsku. Dalších dvacet miliónů získá tento úřad na stejný účel v Kurdistánu. Turecká pohraniční stráž působící na pobřeží Egejského moře získala příslib pěti miliónů.

Druhou prioritou je západní Balkán, kudy vede hlavní trasa migrantů do západní Evropy. Podle Chovancovy zprávy do EU přicházejí kromě lidí z Asie i migranti přímo z tohoto regionu. Jejich migrace „je motivována především vidinou zlepšení ekonomické situace migrujících osob“.

Podle dokumentu zdejší státy této situaci „čelí jen velmi omezeně“. Pomoc Česka ve výši 2,5 miliónu korun proto půjde přes fond Rozvojové banky Rady Evropy na budování kapacit a infrastruktury azylových a migračních systémů. Dalším zemím západního Balkánu na této trase ČR přímo pošle na stejný účel 20 miliónů korun. Konkrétní státy zpráva neuvádí.

Peníze do Afriky na Ukrajinu

Třetí prioritou je severní Afrika a Africký roh kvůli migraci námořní cestou do EU. Podle zprávy je mořská hranice „vysoce propustná“.

Etiopii, Súdánu, Keni, Somálsku a Ugandě přispěje ČR deseti milióny korun, které poskytne nizozemskému ministerstvu zahraničních věcí. Čtvrtou prioritou je i nadále Ukrajina, kde bylo již loni v létě registrováno 1,4 miliónu osob, které se daly pod vlivem bezpečnostní situace do pohybu v rámci země.

Česko má pro případ přesunu připraveno dalších deset miliónů korun. „V souvislosti s plánovaným spuštěním vízové liberalizace je důležité připravit se také na rostoucí zájem ukrajinských státních příslušníků o práci v zemích EU,“ uvedlo vnitro ve zprávě vládě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám