Hlavní obsah

Iráčtí uprchlíci odjíždějí z Česka do Německa

• Aktualizováno

Skupina 25 křesťanských uprchlíků z Iráku původně ubytovaných v Okrouhlíku u Jihlavy odjíždí do Německa. Uvedla to Česká televize (ČT). Iráčané odmítli azyl v Česku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Iráčané přijeli v únoru.

Článek

Martin Frýdl, mluvčí Nadačního fondu Generace 21, který zorganizoval přesídlení již 89 iráckých křesťanů do Česka, už dříve uvedl, že neví, proč tato skupina nechce zůstat v Česku.

"Uvidíme, co udělá Německo, jestli se rozhodne je na základě mezinárodních dohod vrátit do České republiky," řekl televizi ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). "To bychom je převzali, umístili do detence a pravděpodobně pokusili je navrátit zpátky tam, odkud přišli. Sekundárně by se rozběhlo nějaké správní řízení," doplnil.

ČT odpoledne oznámila, že Iráčané z Okrouhlíku balí zavazadla a nasedají do autobusu soukromého dopravce, který je má odvézt do německého Essenu. Pracovníci Nadačního fondu Generace 21 podle televize řekli, že tato skupina, rozvětvená rodina, jedná na vlastní pěst. Protože odmítli český azyl, musí opustit republiku do sedmi dnů. S novináři Iráčané mluvit nechtěli, jsou prý unaveni mediálním tlakem, uvedla ČT.

Budoucnost v ČR je neláká

Už dříve se hovořilo o tom, že zmíněná skupina není spokojena s vyhlídkami na budoucnost v Česku. Bydlení v Okrouhlíku opustila v pátek a noc strávila v jedné z ubytoven v Jihlavě. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) následně řekl, že skupina chce opustit Českou republiku, a projekt na přesídlení křesťanských uprchlíků z Iráku proto dočasně pozastavil. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) jeho krok uvítal. [celá zpráva]

V Okrouhlíku bydlela ještě čtyřčlenná rodina pastora a svobodná žena. V pátek dorazili do Prahy. Podle Petra Janouška z Armády spásy, která jim v metropoli pomáhala s ubytováním, tito lidé další stěhování neplánují. Pro rodinu se podařilo sehnat zatím dočasné bydlení, pro ženu už mají byt, kde bude mít trvalý pobyt.

Do Česka přijelo v rámci programu Nadačního fondu Generace 21 celkem 89 křesťanů z Iráku. Další rodiny bydlí v Praze, Brně a Soběšovicích v Moravskoslezském kraji. Organizátoři plánovali poskytnout v Česku azyl celkem asi 150 iráckým křesťanům.

K návratu do Iráku se rozhodla kvůli stesku prarodičů po rodné zemi ještě osmičlenná skupina uprchlíků z Brna. [celá zpráva]

V pražské skupině podle Frýdla problémy nejsou, spokojení jsou také lidé v Soběšovicích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám