Hlavní obsah

Rath neuspěl s ústavní stížností na podjatost soudce Pacovského

Právo, pko
Brno
Aktualizováno

David Rath nepochodil se svou ústavní stížností na údajnou podjatost soudce Roberta Pacovského. Senát Ústavního soudu (ÚS) se soudcem zpravodajem Vojtěchem Šimíčkem ji totiž odmítl jako předčasnou, a tedy nepřípustnou. Soud v čele s Pacovským poslal Ratha nepravomocně na 8,5 roku do vězení za korupci při veřejných zakázkách.

Foto: Jan Handrejch, Právo

David Rath

Článek

Bývalý politik argumentoval ve své stížnosti tím, že jeho obhajobu nakrátko převzal advokát Michal Pacovský, soudcův strýc. „Tím vznikl neakceptovatelný vztah mezi zvoleným obhájcem a soudcem,“ argumentoval ve své stížnosti.

Podle ÚS ale musí Rath své argumenty použít nejprve v jiných možnostech své obrany, například v odvolání. „Teprve po jejich vyčerpání, bude-li se nadále domnívat, že stav protiústavnosti napraven nebyl, se může domáhat, aby ÚS zasáhl,“ konstatoval Šimíček.

Související téma:

Foto: Petr Hloušek, Právo

U Krajského soudu v Praze pokračoval proces s exhejtmanem Davidem Rathem.

Pražský městský soud v únoru zamítl i Rathovu žalobu, kterou na soudce Pacovského podal kvůli zveřejnění svých osobních údajů a nezákonnou vazbu. Exhejtman požadoval omluvu a finanční kompenzaci. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám