Hlavní obsah

Němcová se kvůli Číně pustila i do Nečase. Trochu uletěla, míní expremiér

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Někdejší šéfka Sněmovny, současná předsedkyně sněmovního mandátového a imunitního výboru Miroslava Němcová (ODS) se nechce smířit s prohlubováním česko-čínských vztahů. Nejnověji kvůli tomu veřejně vyčinila i svému bývalému šéfovi a expremiéru za ODS Petru Nečasovi.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslava Němcová na kongresu ODS

Článek

Němcová nejdřív zkritizovala předsedu dolní komory Jana Hamáčka (ČSSD) kvůli tomu, že převzal záštitu nad seminářem o vztazích obou zemí v prostorách Sněmovny, kam byl pozván mj. profesor univerzity ÚV komunistické strany Číny. Nyní se pustila i do Nečase.

Ten se semináře rovněž účastnil, což Němcovou nemile překvapilo. „Petr Nečas tam nebyl vůbec vyslán ODS, nikoho z nás nezastupoval. Poslanecký klub, vedení strany, nikdo nevěděl o této jeho aktivitě,“ uvedla poslankyně pro Parlamentní listy.

„Paní poslankyně trochu uletěla“

Podle ní by se určitě v roli předsedy vlády podobných akcí neúčastnil. „Z jeho dřívějších postojů mi bylo jasné, že jako demokraticky smýšlející člověk měl docela vyvinutý smysl pro to, aby dokázal odhadnout nějaké společenské nebezpečí ve smyslu těch komunistických kádrováků z Číny,“ řekla Němcová.

Nečase, který se věnuje poradenství, zaměřuje se mj. na spolupráci s Čínou a byl například i v podnikatelské delegaci provázející prezidenta Miloše Zemana v Číně, slova Němcové pobavila.

„Bývaly časy v ODS, kdy platil princip, že soukromí je nedotknutelné,“ řekl Právu s tím, že ho velmi zaujal zájem funkcionářů strany, kteří se – jak řekl – starají o soukromé pracovní aktivity řadových členů ODS. Jestli to prý má být nový trend, že stranické špičky začnou prověřovat soukromé pracovní aktivity členů a budou je veřejně posuzovat, tak se strana dostala někam jinam, než chtěla.

„Beru to tak, že paní poslankyně ve svých názorech trochu uletěla, ale to se stane každému a nechci z toho dělat větší drama,“ dodal ironicky expremiér Nečas.

Nečas: Je třeba víc znalostí o Číně

Připomněl, že seminář byl pořádán ve spolupráci s velvyslanectvím ČLR. Dodal, že každý, kdo chce vynášet fundované názory o Číně, tak by se měl o ní co nejvíc dozvědět.

„V České republice mám pocit, že ty nejsiláčtější výrazy pronášejí ti, kteří se pokud možno nezatěžují žádnými znalostmi o Číně, Číňanech, tamější situaci,“ uvedl Nečas.

Seminář označil za užitečný pro ty, kteří se chtějí v zemi pohybovat a věci si analyzovat.

Také Hamáček už dřív označil kritiku Němcové za absurdní. Podle něj ji to usvědčuje z nekompetentnosti v oblasti zahraniční politiky a z naprosté neznalosti čínských reálií.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám