Hlavní obsah

Muž na štaflích odřízl v Praze dvě vlajky, které mají vítat čínského prezidenta

Praha

Pražští policisté v noci na pátek zadrželi třiatřicetiletého muže, který odřízl ze sloupu veřejného osvětlení na Evropské třídě dvě čínské vlajky. Zda je to přestupek, nebo trestný čin, policie zatím nestanovila, protože není určena výše škody. Muž byl propuštěn na svobodu.

Foto: Novinky

Výzdoba Evropské ulice

Článek

Na Evropské třídě vedoucí od letiště do centra nyní visí čínské a české vlajky na počest čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, který v pondělí přiletí do Česka na oficiální návštěvu.

Muž se k plastovým vlajkám na stožáru veřejného osvětlení poblíž křižovatky Evropské s Vokovickou dostal po štaflích. Policisté ho zadrželi chvíli poté, co vlajky odřízl. Motiv jeho činu policie zatím nezná. „Vyslýchán bude, až se rozhodne, zda se jednalo o přestupek, nebo trestný čin," uvedl Daněk.

Umístění vlajek na Evropské platí jako reklamu Smíšená česko-čínská komora vzájemné spolupráce. V Praze se objevily také billboardy s nápisem Vítejte v České republice v češtině a čínštině. Vlajky na Evropské kritizuje městská část Praha 6, vedení Prahy se podle starosty Ondřeje Koláře (TOP 09) snaží zavděčit prezidentovi Miloši Zemanovi.

Starosta Prahy 6 se nezlobí

Kolář s odříznutím vlajek nepřímo vyjádřil souhlas. „V případě člověka, který dnes ‎v noci odřízl na Evropské ze sloupu veřejného osvětlení čínskou vlajku, nemohu jinak, než si postesknout, jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá," sdělil v tiskovém prohlášení. Zároveň připustil, že schvalovat jednání v rozporu s dobrými mravy a zákony je špatné a může být hodnoceno jako protiprávní.

Podle Koláře jsou ale vlajky na Evropské výsměchem občanům, kteří si ještě pamatují na povinnou výzdobu československých měst sovětskými vlajkami v době komunistického režimu. "Státní symbol není reklama, česká vlajka není reklama na Čínu, lézt východním velmocem do zadnice se nám nevyplatí, protože přílišnou servilitu si vyloží jen jako naší slabost. Myslím, že s tím máme svých zkušeností až až," uvedl starosta Prahy 6.

BEZ KOMENTÁŘE: Vyzdobená Evropská uliceVideo: Novinky

Čínský prezident Si Ťin-pching do Česka přiletí v pondělí dvě hodiny po poledni. Vedle setkání s českými politiky například zasadí v Lánech strom nebo navštíví Strahovský klášter. Český prezident v uplynulých týdnech řekl, že očekává čínské investice v hodnotě 45 miliard korun a podpis asi 20 konkrétních dohod.

Anketa

Souhlasíte s velkolepým vítáním čínského prezidenta při jeho oficiální návštěvě Česka?
Ano
45,6 %
Ne
49,7 %
Je mi to jedno
4,7 %
Celkem hlasovalo 18616 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám