Hlavní obsah

Babiš útočil na europoslankyni, že nemá ráda ČR. Vždyť k vám jezdím na dovolenou, brání se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel/Praha

Osobní útoky vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše na adresu německé europoslankyně Ingeborg Grässleové pronesené ve středu ve Sněmovně jsou podle ní zbytečné a mrzí ji. Šéfka výboru europarlamentu pro rozpočtovou kontrolu označila za omyl Babišovo tvrzení, že nemá Česko ráda, do země prý naopak často jezdí na dovolenou.

Foto: http://www.inge-graessle.eu

Šéfka výboru europarlamentu pro rozpočtovou kontrolu Ingeborg Grässleová

Článek

"Paní Ingeborg Grässleová nemá ráda Českou republiku, asi proto, že tam chodí čeští donašeči, kteří nosí anonymní lživé informace. A mám proto pocit, že její přístup není korektní a má politický nádech," prohlásil ve středu před poslanci Babiš. Jeho projev přenášela televize.

"Nemám proti němu vůbec nic, osobní útoky mě mrzí. A je naprostý omyl, že Českou republiku nemám ráda," reagovala ve čtvrtek europoslankyně. V žádné jiné zemi prý v posledních letech nestrávila tolik dovolených jako právě v České republice.

Babiš kritikou europoslankyně reagoval na její nedávná slova, že lituje, že se neřeší jeho střet zájmů. Řekla, že je nepřípustné, aby měli členové vlády, kteří garantují řádné využívání evropských fondů, z těchto fondů prospěch. [celá zpráva]

Na Babišův konflikt zájmů upozorňovala už v roce 2014.

Vyzvala ke změně pravidel

Grässelová vyzvala české zákonodárce ke změně domácích pravidel tak, aby bylo zcela jasné, že politici nemohou být zároveň vlivnými a významnými podnikateli.

Babiš ve středu před poslanci desítky minut vysvětloval okolnosti kauzy Farma Čapí hnízdo a evropské dotace pro ni. Dotací se nyní zabývá také Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF). V částech své řeči ale Babiš upozorňoval především na minulé kauzy jiných politiků a celý případ označoval za kampaň, která jej má poškodit.

BEZ KOMENTÁŘE: Farma Čapí hnízdoVideo: Novinky

K Farmě Čapí hnízdo ministr poslancům řekl, že ji v době získání evropské dotace vlastnili jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky. [celá zpráva]

OLAF, který má na starosti ochranu finančních zájmů EU, se věcí zabývá od konce ledna. Než zahájil vyšetřování, prověřoval informace z anonymního dopisu, který kauzu popisoval. Sněmovna ve středu debatu o Čapím hnízdě nakonec přerušila, chce počkat právě na výsledky vyšetřování OLAF.

I jinde v EU mají problém, ale ČR má nejvážnější 

Europoslankyně doplnila, že s Babišem se osobně setkala a jako podnikatele si jej cení. Je však podle ní zbytečné hledat zástupné důvody, které by umožnily zamlžit podstatu věci.

"Jde o to, že z pohledu daňových poplatníků i výboru pro rozpočtovou kontrolu má země vážný problém," poznamenala s tím, že v České republice je situace nejzávažnější, podobné je to prý ale i v jiných zemích unie.

"Proto chci, aby se tomu Evropská komise věnovala a také mí kolegové by měli reagovat," dodala Grässleová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám