Hlavní obsah

Pokud omezíte podnikání ministrů, koalice končí, vzkazuje ANO

• Aktualizováno
Právo, tin

Návrh poslance Jana Chvojky (ČSSD) omezit v novele zákona o střetu zájmů podnikání ministrů považuje ANO za porušení koaliční smlouvy. Po pondělním mimořádném zasedání předsednictva ANO to řekl místopředseda strany Jaroslav Faltýnek. Pokud budou koaliční partneři takto pokračovat, budou to oni, kdo může být zodpovědný za konec koaliční spolupráce, píše se v usnesení předsednictva. Premiér Bohuslav Sobotka uvedl, že ČSSD zpřísnění zákona o střetu zájmů v parlamentu podpoří.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek

Článek

„Předsednictvo se shodlo, že vztahy v koalici jsou napjaté a intenzita kampaně ze strany koaličních partnerů je vysoká. Preferujeme setrvání v této vládě, ale ne za každou cenu,“ řekl předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Návrh, se kterým přišel poslanec ČSSD Jan Chvojka, že by člen vlády nemohl podnikat, považuje vedení ANO za protiústavní.

„Tradiční strany chtějí zakonzervovat politiku pro profesionální politiky, přičemž v západní Evropě jsou trendy naprosto opačné. Návrh poslance Chvojky porušuje koaliční smlouvu, a pokud budou naši koaliční partneři takhle pokračovat, budou to oni, kdo jsou zodpovědni za konec koaliční spolupráce,“ řekl Faltýnek.

Sociální demokracie si za návrhem zákona stojí. „Omezení podnikání ministrů je správná a potřebná věc. ČSSD zpřísnění zákona o střetu zájmů v parlamentu podpoří. Koaličním partnerům to avizujeme dlouhodobě. Není to v žádném rozporu s koaliční smlouvou ani s vládním programem. Naopak, slíbili jsme přece občanům, že prosadíme přísnější zákon o střetu zájmů,“ zareagoval pro Právo premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

„Je to silné vyjádření. Nevím o tom, že by ČSSD někdy vyhrožovala koncem vlády kvůli něčemu, co navrhovalo ANO,“ řekl Právu Chvojka.

Podpoří schůzi k Čapímu hnízdu

Faltýnek současně oznámil, že ANO podpoří program středeční mimořádné schůze Sněmovny, která se bude zabývat kauzou okolo farmy Čapí hnízdo. Kvůli podezření, že udělení padesátimiliónové dotace provázel dotační podvod, vyvolala schůzi pravicová opozice.

Babiš má ale podle Faltýnka v této kauze podporu předsednictva. „Vnímáme to ale jako kampaň, ve které se spojily všechny tradiční strany,“ uvedl Faltýnek.

„Předseda nám oznámil, že veškeré informace řekne ve středu, a předsednictvo mu vyjádřilo plnou důvěru,“ dodal.

Reklama

Související články

ČSSD natahuje Babiše na skřipec

Sociální demokracie už dokončila plán, jak dostat zpod kontroly ministra financí Andreje Babiše (ANO) společnost Agrofert i vydavatelství Mafra s deníky MF...

Výběr článků

Načítám