Hlavní obsah

Firmy by měly ze zákona chránit zaměstnance před stresem, navrhuje Marksová

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Stres je jednou z nových civilizačních chorob a má vážné dopady na zdraví, prohlásila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Navrhuje proto, aby byla v zákoníku práce zakotvena povinnost, že firmy musejí chránit své zaměstnance před stresem. Proti tomu brojí především pravicová opozice.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Článek

„Když se podíváme na studie, tak stres vede skutečně k fyzickým nemocem a je to závažná věc,“ řekla ministryně Novinkám.

Zaměstnavatelé musejí podle současného zákoníku práce zajistit svým zaměstnancům bezpečné podmínky na pracovišti. Nově by jim měla přibýt povinnost zajistit i opatření proti stresu. Na novelu upozornily Hospodářské noviny.

„Je to jen konkretizace toho, jak je to dnes napsané. Čekáme, že zaměstnavatelé podle toho, co to je za firmu, to nějakým způsobem promítnou do svých předpisů,“ přiblížila plán ministryně.

Přestávky nebo odpočinková místnost

Jak konkrétně by měla „antistresová“ opatření vypadat? To záleží na každé jednotlivé firmě. „Dovedu si představit nadiktované přestávky v rámci pracovní doby, nebo že zaměstnavatel například zřídí nějaký koutek, kam ti lidé mohou alespoň na určitou dobu odejít a zrelaxovat,“ nastínila svou představu Marksová.

Za porušení zákoníku práce prý žádné sankce hrozit nebudou. Pokud zaměstnavatel opatření nezajistí, zaměstnanci nebudou moci uplatnit žádné peněžité nároky.

„Chceme tím spíše říci, že by na to zaměstnavatel neměl zapomínat. Představujeme si to jako dialog mezi inspektorátem práce a firmou. Když to ten zaměstnavatel pomine, tak my mu to připomeneme,“ vysvětlila ministryně.

Nesmyslný návrh, zní z opozice

Proti návrhu, který se momentálně nachází ve vnějším připomínkovém řízení, už nyní brojí pravicová opozice.

Členka výboru pro sociální politiku Markéta Adamová (TOP 09) považuje nápad za nesmyslný. Jedna věta v zákoně bez lepšího vysvětlení a bez stanovení podmínek a případných postihů je podle ní zbytečná a nic nezmůže.

„Naopak se to může stát předmětem sporů zaměstnanců se zaměstnavatelem, například když se vyhozený zaměstnanec bude mstít u soudu s žalobou na to, že zaměstnavatel nezajistil předcházení stresu a zaměstnanec trpí nějakou nemocí, na jejímž vzniku má i stres podíl, nicméně prokazatelné to rozhodně nebude,“ řekla Novinkám Adamová.

Dodala, že ministryně Marksová si zřejmě libuje v regulacích.

Nechápu, proč by to v moderním zákoníku práce mělo chybět
Michaela Marksová, ministryně práce a sociálních věcí

Proti je i další ze členů sociálního výboru Adolf Beznoska (ODS). „Kdo, jak a podle čeho se bude rozhodovat o tom, zda stres na pracovišti je již neúměrný?“ ptal se poslanec. „Paní ministryně se soustředí na nepodstatné podružnosti, místo řešení zásadních problémů resortu, který řídí,“ dodal.

Proti kritice se Marksová ohradila. „Nechápu, proč by to v moderním zákoníku práce mělo chybět. Diskutuje se na tom i v rámci EU. Jediné, co nám může opozice vyčítat je, že jsme se předběhli ostatní země,“ oponovala ministryně.

Výběr článků

Načítám