Hlavní obsah

Vynětí půdy pro stavbu rodinných domů má zlevnit, souhlasili poslanci

Sněmovna v pátek souhlasila s novelou zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, která snižuje poplatky za vynětí půdy pro individuální výstavbu rodinných domů. Normu nyní posoudí Senát.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéfové poslaneckých klubů (zleva) František Laudát (TOP 09), Zbyněk Stanjura (ODS) a Roman Sklenák (ČSSD)

Článek

Stavebníci budou platit poplatek určený jen podle bonity půdy a nebude se už zohledňovat ekologická váha prostředí, ve kterém se má stavět.

Podle dřívějších informací z ministerstva životního prostředí by lidé na poplatku měli zaplatit za dům o ploše 200 metrů čtverečných maximálně 36 000 korun. Maximální odvod za metr čtvereční by měl být 180 korun.

„Chtěli jsme, aby lidé, kteří stavějí rodinný dům, neplatili za vynětí půdy vůbec. S tím ale koaliční většina poslanců ve sněmovně nesouhlasila. Ve výsledku se nyní rodinám sice finančně uleví, ale méně, než jsme si představovali. V každém případě je to ale krok vstřícný k rodinám,“ okomentovala přijatou podobu za předkladatele poslankyně Věra Kovářová (TOP 09 a Starostové).

Podle ní může novela lidem ušetřit až 200 000 korun, neboť poplatek za vynětí pozemku nyní v některých případech může převýšit i jeho cenu.

Stavba silnic bude pro obce levnější

Sněmovna naopak nesouhlasila s návrhem, aby se změnil poměr rozdělení výnosů z poplatků mezi obce, stát a Státní fond životního prostředí.

„Úspěchem na druhé straně je, že obce a také kraje nově už nebudou nuceny platit státu za vynětí půdy pro výstavbu pozemních komunikací. Jejich diskriminace je minulostí,“ konstatoval Herbert Pavera (TOP 09), neboť výjimka z této povinnosti se dosud vztahovala pouze na silnice, které stavěl sám stát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám