Hlavní obsah

TOP 09 bude bojkotovat Zemanův projev ve Sněmovně

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Miloš Zeman má v pátek přijít do Sněmovny. Před poslanci bude hájit zákon o obecném referendu. Opoziční TOP 09 s návrhem nesouhlasí a plánuje prezidentův projev bojkotovat a odejít z jednacího sálu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek ve Sněmovně

Článek

„Pan prezident má plné právo jako hlava státu nás oslovit. A my máme plné právo ho neposlouchat,“ řekl Novinkám šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

Na dotaz, co poslancům vadí, předseda strany odpověděl: „Nevadí nám vůbec nic. Jenom to nemá žádný smysl, poslouchat pana prezidenta.“

Místopředsedkyně topky Markéta Adamová prohlásila, že strana má problém se zákonem o celostátním referendu. Právě ten bude Zeman ve Sněmovně obhajovat.

„Ani přesvědčování pana prezidenta nás nepřesvědčí. Je to jenom jeho snaha  lobbovat za určité zákony. Ale my máme stejně tak právo vyjádřit svůj postoj tím, že odejdeme ze sálu,“ uvedla poslankyně.

O bojkotu už dříve informovalo Právo v souvislosti s odchodem poslance Karla Turečka z klubu TOP 09 a Starostů. [celá zpráva]

Ovčáček: TOP 09 se mění v antizemanovskou sektu

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček označil plán topky za zbabělý. „Je projevem zbabělosti, když někdo odmítá vyslechnout projev někoho, s jehož názory nesouhlasí. Vypadá to, že TOP 09 se postupně mění v jakousi antizemanovskou sektu,” napsal Novinkám.

Návrh zákona o celostátním referendu
Návrh zákona o celostátním referendu, který loni schválila vláda, počítá s tím, že prezident referendum vyhlásí, pokud o jeho vypsání peticí požádá alespoň čtvrt milionu lidí. Rozhodnutí by bylo přijato, pokud by na otázku kladně či záporně odpověděla nadpoloviční většina hlasujících a zároveň aspoň čtvrtina těch, kteří mohou hlas odevzdat. Na základě výsledku by musela vláda přijmout patřičné usnesení či návrh zákona. Zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám