Hlavní obsah

Mladé rodiny mají šanci získat výhodnou půjčku na bydlení, rozhodla vláda

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Mladé rodiny nebo samoživitelé s malým dítětem do šesti let budou moci zažádat stát o výhodnou půjčku na bydlení. Materiál ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové (ANO) ve středu odsouhlasila vláda. Půjčky od 50 tisíc do 600 tisíc korun by měly být poskytnuty ze Státního fondu rozvoje bydlení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Článek

Úvěr je určen pro lidi mladší 36 let, kteří mají jedno dítě do šesti let. „Důležité je, aby se zpřístupnily úvěry na pořízení vlastního bydlení mladým lidem, kteří již mají děti a jejichž postavení z hlediska posuzování schopnosti splácet je horší než u bezdětných párů," uvedla Šlechtová.

Úvěry budou podle jejích slov poskytovány s nízkou úrokovou sazbou a s možností přerušení splácení v obtížných životních situacích. Úroková sazba se váže na základní referenční sazbu EU vztahující se k veřejné podpoře. Ta se nyní pohybuje na úrovni 0,46 procenta. Minimálně by se k ní přičítal jeden procentní bod, maximálně dva body. Fixovaná by měla být na pět let.

Maximální dobu splácení 15 let by ministerstvo pro místní rozvoj bylo ochotno v nevyhnutelných případech prodloužit na 21 let. Úvěr může žadatel kdykoliv předčasně splatit bez sankcí.

Návrh by se podle ní měl dotknout desítek tisíc rodin. Protože se nejedná o zákon, ale nařízení vlády, lidé by mohli o půjčku žádat už na jaře.

Šlechtová ale uvedla, že půjčku nedostane každý. „Kritéria jsou striktní. Lidé musí splňovat určité podmínky. Chceme znát zaměstnání, příjem, možnosti splácení úvěru,“ řekla ministryně.

Reklama

Výběr článků

Načítám