Hlavní obsah

Hranice může být s nárůstem migrantů za měsíc či dva uzavřena, míní Zeman

– Karlovy Vary
Právo, vor

Za měsíc nebo za dva může být při vysokém nárůstu počtu migrantů podle prezidenta Miloše Zemana uzavřena státní hranice. Uvedl to v Nejdku na Karlovarsku při setkání s místními občany. Odpovídal na otázku, zda jako vrchní velitel ozbrojených sil neuvažuje kvůli migrantům o uzavření hranic.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Společné cvičení policie a armády na hranicích s Rakouskem. Snímek ze září 2015

Článek

„Není důvod teď zbytečně vynakládat náklady na uzavření hranice,“ uvedl prezident, podle kterého ze statistik od ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) vyplývá, že týdně je na našem území zadrženo pouze kolem deseti migrantů.

„Jakmile ta čísla v počtech migrantů začnou narůstat, což se může stát za měsíc nebo za dva, tak samozřejmě bude dobré povolat nejenom armádu, nejenom policii, ale - a s tím nápadem přišel jihomoravský hejtman - ten chce povolat šest tisíc dobrovolných hasičů,“ pokračoval prezident.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Prezident Miloš Zeman v Nejdku na Karlovarsku

Zeman připomněl, že migranti měli dosud volnou cestu přes Balkán a Rakousko do Německa, takže „se nemuseli zdržovat cestou přes naše území.“

„To se pochopitelně může změnit, jakmile Rakousko s Německem uzavřou hranice a zdá se, že tendence tady k tomu je. Pak se staneme tranzitní zemí a co horší, pak nám Německo začne vracet ekonomické migranty, kteří přes nás přešli do Německa. A budeme je směřovat v různých detenčních zařízeních, a proto je nejlepší cesta je sem vůbec nepouštět,“ podotkl Zeman.

„Armáda a policie je připravena do šesti hodin uzavřít hraniční přechody a do 48 hodin uzavřít i tak zvanou zelenou hranici, což jsou lesní pěšinky a podobně,“ dodal prezident.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám