Hlavní obsah

Obec v šoku. Pozemek na čističku dostali benediktini

– Jinočany
Právo, Oldřich Danda

Čáru přes rozpočet udělali obci Jinočany na západním okraji Prahy úředníci středočeského Státního pozemkového úřadu (SPÚ). Pozemek, na kterém obec potřebuje urgentně rozšířit čističku odpadních vod, totiž překvapivě vydali v rámci církevních restitucí břevnovským benediktinům.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zastupitelstvo obce se proto rozhodlo podat na SPÚ žalobu, aby soud určil, komu osmihektarový pozemek patří.

Podle starostky Jinočan Miluše Čančíkové čistička, která slouží i sousedním Zbuzanům a potřebuje neprodleně dostavět, leží na bývalých pozemcích benediktinského opatství.

Dostavbu obec v klidu chystala, protože restituční zákon zakazuje vracet církvím majetek, na kterém mají vyrůst veřejně prospěšné stavby, jež byly v době schválení zákona zaneseny do územního plánu. Což čistička v Jinočanech splňuje.

„Věřili jsme, že ten zákon ušetří všechny veřejně prospěšné stavby. To, co se stalo, mě naprosto vyvedlo z míry. Není možné, aby to tak zůstalo,“ řekla Právu Čančíková.

Dodala, že s břevnovskými benediktiny mají dobré vztahy. „Kdybychom u soudu neuspěli, tak požádám pana převora, aby nám pozemky dali do dlouhodobého nájmu,“ dodala. To ale bude stát obec další peníze.

Úřad Šlechtové proti břemenům

SPÚ své rozhodnutí brání a odvolává se také na restituční zákon. V něm je totiž i paragraf, který říká, že úřady mohou pozemek vydat, „postačí-li pro veřejně prospěšnou stavbu zřízení věcného břemene“.

„V době rozhodování byl záměr dostavět čističku vyhodnocen tak, že tento plán není možné považovat za překážku pro vydání pozemku a v této situaci postačí pouze zřídit věcné břemeno,“ sdělila Právu mluvčí SPÚ Monika Machtová.

Situace se ale mění. Je sice k dispozici i rozsudek v jiné kauze, který dává SPÚ a církvi za pravdu, ale do řešení sporů se vložili i členové vlády.

Co se tedy odehrálo? Pozemek v Jinočanech středočeský SPÚ vydal benediktinům minulý rok v květnu. Tedy v době, kdy krajský soud v Hradci Králové rozhodl, že kongregace boromejek získá v restituci pozemky na Královéhradecku, na nichž mají vyrůst dálnice a silnice s tím, že také v tomto případě postačí zřízení věcného břemene. To tehdy překvapilo politiky i právníky.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) proto tehdy požádal ministryni pro místní rozvoj Karlu Šlechtovou (za ANO), aby se k výkladu zákona její úřad závazně vyjádřil.

Ministerstvo poté vydalo nařízení krajským úřadům územního plánování, aby věděly, jak mají postupovat, když se jich úřady, které vydávají církvím majetek, nebo soudy dotážou, jak mají restituční zákon vykládat.

Podle tohoto ministerského nařízení u staveb čističek věcné břemeno nestačí, protože pozemky už nemohou sloužit svému původnímu účelu.

„Stejně jako u dopravních liniových staveb nepostačí zřízení věcného břemene ani u vodojemů, čistíren odpadních vod, trafostanic, regulačních stanic apod.,“ uvedla tehdy ministryně Šlechtová.

Soudí se i o rybník

Nejde o jediný sporný pozemek v Jinočanech, které v minulosti z velké části patřily břevnovskému opatství. SPÚ by mělo brzy rozhodnout o pozemcích potřebných pro několik silničních staveb.

Podle mluvčí Machtové SPÚ je už možné odhadnout, že pozemky vydány nebudou.

„Lze konstatovat, že plánovaná výstavba komunikací je překážkou pro vydání pozemků dotčených těmito stavbami,“ dodala Machtová.

Obec Jinočany se s benediktiny dále soudí o Mirešický rybník a přilehlé pozemky. Na tento majetek, který obec vlastní již desítky let, podalo opatství určovací žalobu 22. prosince minulého roku.

Přitom katolická církev se na začátku prosince zavázala, že nebude žalovat pozemky, které na obce přešly před rokem 2006. Tímto krokem chtěla zabránit spekulacím, že chce vrátit i majetek, za který dostává mnohamiliardovou paušální náhradu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám