Hlavní obsah

Poslanci Babišův Agrofert od veřejných peněz neodstřihli

Právo, Novinky, jas, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pozměňovací návrh poslance Martina Plíška (TOP 09) k zákonu o veřejných zakázkách, aby firmy s více než desetiprocentním podílem členů vlády byly vyřazeny z veřejných soutěží, ve Sněmovně neprošel. Firmy skupiny Agrofert, kterou vlastní ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš, budou moci dále soutěžit o veřejné zakázky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a ministr financí Andrej Babiš (ANO) ve Sněmovně

Článek

Pro Plíškovy pozměňovací návrhy hlasovalo 77 poslanců ze 162 přihlášených. Proti byli všichni přítomní poslanci hnutí ANO. Babiš se odhlásil a nehlasoval. Premiér Bohuslav Sobotka se spolu s 11 stranickými kolegy při tomto hlasování zdržel.

„Pan poslanec Plíšek se ptal, zda pokládáte za správné, aby ten, kdo spravuje veřejné finance, se o ně ucházel,“ řekl šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Vy jste legitimně odpověděli, že ano, že to je správné,“ dodal Kalousek a konstatoval, že jeho strana nemůže kvůli tomuto i dalším důvodům návrh podpořit.

„Jste vláda systémové korupce, kde jsou socialistické priority vyměňovány za to, že si Agrofert nahrabe,“ dodal.

Poslanci sociální demokracie se v pátek ráno rozhodli Plíškův návrh nepodpořit, i když současný stav kritizují. Poslaneckému klubu tento postup doporučilo v pátek ráno grémium ČSSD.

„Řešme to v zákoně o střetu zájmů,“ reagoval na kritiku poslanců soc. dem. premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). O této novele, která už leží ve Sněmovně, by se mohlo hlasovat zhruba za měsíc. [celá zpráva]

Odložené hlasování

Návrh podporovala TOP 09 spolu s ODS a podporu mu vyslovili rovněž koaliční lidovci a pro hlasovali i komunisté.

„Cílem není řešit střet zájmů člena vlády,“ připomněla v diskusi ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO), jejíž resort materiál připravoval.

K návrhu bylo předloženo přes 360 pozměňovacích návrhů a kvůli složitosti procedury se hlasování o nich několikrát posouvalo.

Poslanci tak v pátek zamítli jen Plíškovy pozměňovací návrhy. K celkové novele zákona o veřejných zakázkách se tak nedostali a zatím není jasné, kdy k ní dojde.

„Dnes hlasovat nebudeme,“ oznámil před 14. hodinou šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura s tím, že si vezme přestávku na jednání klubu.

Čas na hlasování o závěrečném čtení přitom mají poslanci vymezen pouze do 14 hodin. Stanjura kritizoval i odhlasovanou možnost navyšování víceprací u jednotlivých částí zakázek až o 50 procent.

Zklamaná TOP 09

TOP 09 na následné tiskové konferenci kritizovala i lidovce a komunisty, neboť jejich kluby nehlasovaly jednotně a někteří poslanci se zdrželi.

„Plíšek připomněl, že kdyby se kluby lidovců a komunistů zachovaly tak, jak slibovaly, a hlasovaly by pro, jeho návrh by prošel. „Je vidět, že Andrej Babiš má ve Sněmovně více spojenců, než se čekalo,“ podotkl Plíšek.

Související témata:

Foto: TOP 09

Martin Plíšek (TOP 09)

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Foto: ANO

Kandidátka na ministryni pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Proti návrhu hlasoval i poslanec Karel Tureček, který už není členem TOP 09, ale je součástí klubu poslanců. „Byl bych rád, kdyby už nebyl členem našeho klubu,“ dodal Kalousek s tím, že Tureček má blíže ke klubu hnutí ANO.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám