Hlavní obsah

Vyšetřování zahájeno. Babišovo Čapí hnízdo v hledáčku Evropského úřadu pro boj proti podvodům

Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) začal vyšetřovat společnost Agrofert vicepremiéra a šéfa ANO Andreje Babiše. Chce prověřit, za jakých okolností získala dotaci 50 miliónů korun na stavbu farmy Čapí hnízdo. Ve středu to uvedl server Neovlivní.cz.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Babišovu komplexu u Olbramovic na Benešovsku dominuje stavba Čapí hnízdo.

Článek

„Po předběžné analýze OLAF zahájil šetření týkající se projektu v rámci firemní skupiny Agrofert,” citoval server stanovisko OLAF s tím, že šetření se týká právě Čapího hnízda.

Dotace pro společnost Farma Čapí hnízdo šla z evropských fondů na podporu cestovního ruchu. Dotační program byl určený pro malé nebo středně velké podniky. Farma nejprve spadala pod koncern Agrofert, v době, kdy žádala o dotaci, jej však opustila a oficiálně se pod něj vrátila až ex post.

Média v této souvislosti už dříve informovala, že společnost s anonymními akciemi a neprůhlednou vlastnickou strukturou vznikla těsně před udělením dotace přejmenováním z původní firmy ZNN Agro Pelhřimov z Babišova impéria.

O pět let později, což je minimální doba, o kterou se musí příjemce dotace o projekt starat, koupila firmu Čapí hnízdo společnost Imoba, jejímž vlastníkem je pak akciovka s názvem SynBiol. Tu podle výpisu z obchodního rejstříku přímo vlastní jako jediný akcionář Babiš.

Agrofert pochybení odmítá

Případem se na základě anonymního trestního oznámení zabývá i česká policie, která prověřuje, zda nedošlo ke spáchání dotačního podvodu. Ten měl podle anonymního oznamovatele spočívat především v zakrytí skutečného vlastníka areálu. [celá zpráva]

Vlastnictví Čapího hnízda přiznal Babiš veřejně až v roce 2014.  Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka opakovaně porušení zákona odmítl a připomněl, že projekt byl úřady několikrát kontrolován.

Související témata:

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš

OLAF řeší vedle Čapího hnízda i dotace pro Agrofert kvůli podezření, že společnost změnila skrytým lobbingem ve státní správě pravidla čerpání dotací ve svůj prospěch. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám