Hlavní obsah

Hrad se musí omluvit za výroky Zemana o Peroutkovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Kancelář prezidenta republiky (KPR) se musí omluvit vnučce Ferdinanda Peroutky Terezii Kaslové za výroky Miloše Zemana na Peroutkovu adresu. Ve středu o tom rozhodl Obvodní soud pro Prahu 1. Kancelář musí vnučce zaslat omluvný dopis a zveřejnit text minimálně na měsíc na webových stránkách KPR. Zeman sám se přelíčení neúčastnil, Hrad zastupuje právník Marek Nespala, který řekl, že KPR není za výroky odpovědná.

Začalo hlavní líčení v kauze PeroutkaVideo: Novinky

 
Článek

Soudkyně Kateřina Sedláková se podle svých slov ztotožnila s argumentací Kaslové. „Bylo na straně žalované, aby pravdivost těchto tvrzení prokázala, to se ale nestalo,“ konstatovala Sedláková. „„Je třeba prokázat a prokázat má ten, který tvrdil,“ dodala.

Podle Sedlákové byl z nepravdivých skutečností vyvozen hodnotící soud, čímž došlo k neoprávněnému zásahu do osobnostních práv zemřelého Ferdinanda Peroutky.

„Každý má právo na hodnotové soudy, musí ale existovat jejich pravdivostní základ,“ prohlásila Sedláková.

Sedláková také podotkla, že k výrokům prezidenta republiky je v očích veřejnosti přikládána větší váha.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček Novinkám sdělil, že tímto soudním rozhodnutím kauza nekončí a Hrad se proti verdiktu odvolá.

„Lze očekávat, že případ nakonec skončí u Ústavního soudu,” uvedl Ovčáček.

Znění dopisu, kterým se má Hrad omluvit Terezii Kaslové
Pan ing. Miloš Zeman pronesl v projevu předneseném u příležitosti 70. výročí osvobození Osvětimi tyto výroky: „Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem „Hitler je gentleman“. Tentýž novinář po mnichovské dohodě napsal: „Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky“. Co vede k této fascinaci intelektuálů naprosto zrůdným učením?” Dále na tiskové konferenci dne 4. února 2015 prezident České republiky pan ing. Miloš Zeman uvedl: „Na vlastní oči jsem viděl článek Ferdinanda Peroutky, kde bylo napsáno „Hitler je přece gentleman.“ Ferdinand Peroutka není autorem článku s názvem „Hitler je gentleman,“ případně článku pod názvem „Hitler je přece gentleman.“ Současně není původcem výroku „Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky.“ Jestliže na základě výše uvedených nepravdivých podkladů vyslovil prezident České republiky pan ing. Miloš Zeman hodnotící úsudek znevažujícího charakteru o fascinaci intelektuálů zrůdným učením, potom je takové subjektivní hodnocení ve vztahu k panu Ferdinandu Peroutkovi nevěcné a nepřípustně zasahující jeho osobnostní práva. Česká republika se za veškeré dehonestující výroky omlouvá.Česká republika

„To víte, že by bylo hezčí, kdyby se pan prezident Zeman omluvil sám. Tuším, že i sám několikrát říkal, že by se měl dokázat omluvit. Ale pro mě je samozřejmě i satisfakce to, že se omluví někdo za pana prezidenta,“ reagovala Kaslová s tím, že je rozhodnutím soudu nadšená.

Zeman loni v lednu na pražském fóru k holokaustu hovořil o selhání intelektuálů v období nástupu nacismu. „Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem 'Hitler je gentleman'. Tentýž novinář po mnichovské dohodě napsal: 'Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky',” řekl tehdy.

„Co vytýkáme České republice, je fakt, že Ferdinanda Peroutku spojuje s článkem Hitler je gentleman,“ prohlásil zástupce Kaslové František Vyskočil. „Zdůrazňuji, že tento článek Ferdinand Peroutka nenapsal. Článek neexistuje,“ dodal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vnučka Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová u soudu

Peroutka měl podle Zemana také po mnichovské dohodě napsat: „Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky.“ Ani toto není podle žaloby pravda a obě Zemanova tvrzení podle Vyskočila hrubě zasahují do cti a dobrého jména Ferdinanda Peroutky.

Právní zástupce Kanceláře prezidenta republiky Marek Nespala žalobu odmítl s tím, že jsou tyto výroky pronášeny spatra a Kancelář prezidenta republiky za ně není zodpovědná, neboť na prezidentových výrocích „nijak neparticipuje“.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Právní zástupce Hradu Marek Nespala

Vyskočil se proti tomu ale ve své závěrečné řeči ohradil. „Prezident na této konferenci vystupoval jako hlava České republiky. Ten projev pronesl za Českou republiku a to je ten pravý důvod, proč je na straně žalované Česká republika,“ uvedl Vyskočil a podotkl, že když se v této věci obrátil na Hrad, odpověděla mu právě Kancelář prezidenta republiky, proto žalobu adresoval jí.

„Doufám, že v dnešní době už nikdo nemá pochybnosti o tom, že ten článek neexistuje,“ dodal Vyskočil. Kaslová žádá zaslání omluvného dopisu na svou adresu a jeho zveřejnění na stránkách Kanceláře prezidenta republiky. Vyskočil také připomněl, že Zeman opakovaně řekl, že když se sporný článek nedohledá, tak se omluví.

Chybí cílová odpovědnost

Podle Nespaly v tomto případě chybí konkrétní cílová odpovědnost konkrétní fyzické osoby, protože prezident republiky požívá ze zákona indemnity. „Chybí prostě škůdce,“ shrnul Nespala, který má za to, že omluva není nutná. „Jak více by se měl omluvit, když sklonil poklonu celoživotnímu dílu Ferdinanda Peroutky?“ ptal se hradní právník a hájil účel Zemanova projevu z loňského ledna. „V žádném případě nebylo dehonestovat nebo uškodit, ale nastavení historického zrcadla,“ konstatoval Nespala.

Kaslová si svými vystoupeními v médiích podle Nespaly dostatečně zajistila satisfakci a prostor k prezentaci svých názorů. „Těžko si představit lepší píárko, postmortálně, než je toto soudní řízení,“ myslí si Nespala.

Soudkyně Kateřina Sedláková jako jeden z důkazů nechala přehrát videozáznam ze Zemanovy tiskové konference při návštěvě Ústeckého kraje. Zeman tam uvedl, že svými výroky chtěl upozornit, že „každý z nás může někdy uklouznout a každý z nás může být fascinován zrůdnou ideologií, dokud neprohlédne její podstatu“, v souvislosti s Islámským státem. „Neberu to jako odsouzení Ferdinanda Peroutky,“ podotkl Zeman.

Jde o omluvu

Kaslová už od počátku sporu tvrdí, že jí nejde o soud, ale o omluvu. Místo ní ale právní zástupce Hradu Nespala nabídl vysvětlení a uvedení věcí na pravou míru, což Kaslová neakceptovala.

Podle odborníků a Společnosti Ferdinanda Peroutky článek s názvem „Hitler je gentleman” novinář nikdy nenapsal. Druhý text existuje, ale jeho autorem není Peroutka. Sdružení proto prezidenta otevřeným dopisem vyzvalo, aby svá tvrzení buď doložil, nebo se veřejně omluvil. Zeman trvá na tom, že článek četl. Slíbil, že se omluví, pokud se daný text nenajde. Zatím tak neučinil, i když po článku dodnes marně pátrá jeho mluvčí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vnučka Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová se svým manželem Janem (vlevo) a právníkem přicházejí k soudu

Kritici prezidentova tvrzení poukazují na to, že Peroutkova fascinace nacismem je nesmyslná už vzhledem k tomu, že novinář za druhé světové války prošel nacistickým koncentračním táborem. Za první republiky patřil ke skupině pátečníků – neformálnímu spolku osobností, které se scházely u Karla Čapka, na setkání docházel i prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Platil za bytostného demokrata a odpůrce nacismu i komunismu.

Odměna nepomohla, Ovčáček pátrá dál

Prezident před časem vypsal za nalezení inkriminovaného článku odměnu ve výši 100 000 korun.

Hledání Peroutkova článku

27. ledna 2015 Prezident Miloš Zeman ve svém projevu k 70. výročí osvobození Osvětimi pronesl: „Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem 'Hitler je gentleman'. Tentýž novinář po mnichovské dohodě napsal: 'Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky'."

1. února 2015 Sdružení Ferdinanda Peroutky vyzvalo Zemana, aby se za své výroky o novináři omluvil.

2. února 2015 Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček novinářům oznámil, že nepředpokládá, že se prezident omluví. Ovčáček zopakoval, že Zeman na konferenci upozornil na „krátkodobé selhání" Peroutky před druhou světovou válkou, což je podle něj „neoddiskutovatelná věc". Ovčáček byl pověřen prezidentem, aby text s titulkem „Hitler je Gentleman” dohledal.

1. března 2015 Jiří Ovčáček v České televizi řekl, že článek hledá ve svém volném čase. „Není to soutěž v rychlosti, ale v přesnosti a pečlivosti.

20. dubna 2015 Jiří Ovčáček zveřejnil na webu článek Ferdinanda Peroutky, který publikoval v Přítomnosti 22. února 1939. Po článku s titulkem „Hitler je Gentleman” Ovčáček stále pátrá. Slíbil, že ho do června najde.

21. dubna 2015 Vnučka Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslova se kvůli Zemanovým výrokům obrátila na Obvodní soud pro Prahu 1.

24. června 2015 Prezident vypsal stotísícovou odměnu pro toho, kdo najde článek Hitler je gentleman.

30. června 2015 Ovčáček a ani nikdo jiný článek nenašel.

2. března 2016 Soud rozhodl, že se Kancelář prezidenta republiky musí za Zemanovo tvrzení omluvit.  

18. dubna 2016 Hrad proti verdiktu soudu z března odvolal.

1. září 2016 Odvolací městský soud rozhodl, že se Hrad musí Kaslové omluvit za to, že Zeman označil za autora článku „Hitler je gentleman“. Kancelář prezidenta se nemusí omlouvat za tvrzení, že Peroutka napsal, „nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky”, ani za Zemanovu úvahu o fascinaci intelektuálů zrůdným učením. 

6. září 2016 Hradní kancléř Vratislav Mynář uvedl, že se prezidentská kancelář omluví a že rozhodnutí soudu vítá.

23. září 2016 Vypršela lhůta, do které se měl Hrad omluvit. Kancelář oznámila, že se obrátí na Nejvyšší soud.

V pátrání stále pokračuje mluvčí prezidenta, který loni zveřejnil na webových stránkách Hradu několik jiných článků, které měly dokládat Peroutkovo selhání.

Reklama

Výběr článků

Načítám