Hlavní obsah

Lidé s vyššími příjmy by měli mít větší mateřskou, navrhuje poslankyně TOP 09

– Praha
Novinky, zpe

Rodiče s nadprůměrným příjmem by si mohli od příštího roku polepšit. Podle návrhu místopředsedkyně TOP 09 Markéty Adamové by měli mít lidé, kteří si vydělají více, vyšší mateřskou dovolenou. Současný výpočet mateřské je podle ní nespravedlivý a demotivační.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová

Článek

Výše mateřské se vypočítává podle denního základu mzdy. Rodič dostává zhruba 70 procent platu. Pokud vydělá více než 28 tisíc, příspěvek se výrazně krátí.

Například žena vydělávající 31 tisíc měsíčně dostane dvacet a půl tisíce, manažerka pobírající plat ve výši 66 tisíc dostane jako mateřskou 29 tisíc.

„Tento systém považujeme za nespravedlivý a pro ženy ve vyšších a dobře placených pozicích také za velmi demotivační při zakládání rodiny,“ uvedla Adamová. Dodala, že mnoho žen dnes založení rodiny odkládá právě ze strachu z poklesu životní úrovně.

Návrh je rozpočtově náročný, míní Marksová

„Tyto ženy se předtím, než se rozhodnou založit rodinu, mnoho let vzdělávají, pak pracují a odvádějí nemalé částky na daních a do pojistných systémů. Jediné období, kdy od státu očekávají pomoc, je pak právě v počátcích mateřství,“ podotkla poslankyně. Návrh by se měl podle ní týkat asi 20 tisíc rodin.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) není vyloženě proti. „Souhlasím s principem, že matky s vyššími příjmy mají mít také nárok na vyšší čerpání. Návrh paní poslankyně je ale rozpočtově velmi náročný,” sdělila Novinkám Marksová.

Návrh Adamové by měla Sněmovna řešit v dubnu. Pokud by prošel, mohl by platit od příštího roku. Stát by tak na mateřských vydal asi 820 miliónů korun navíc.

Marksová také zdůraznila, že v mnoha zemích EU mají sice matky nárok na 100 procent předchozí mzdy, ale délka jejich mateřské je výrazně kratší – někde až o 10 týdnů. „V ČR je v rámci EU jedna z nejdelších mateřských dovolených,” doplnila ministryně. Trvá 28 týdnů.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby ženy s vyššími příjmy měly větší mateřskou?
ano
36 %
ne
64 %
Celkem hlasovalo 4931 čtenářů.

Související téma:

Foto: koláž Novinky s použitím www.psp.cz

Zuzana Majerová Zahradníková

Reklama

Výběr článků

Načítám