Hlavní obsah

Češi mají šanci pomoci, míní úřad OSN a v kampani připomíná uprchlíky z ČSSR

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) spustil kampaň s názvem „Sami jsme byli uprchlíci”, uvedl to na svých českých internetových stránkách. V debatě okolo migrační krize chce skrze příběhy lidí utíkajících z Československa v období komunismu upozornit na skutečnost, že jakmile jsou lidé nuceni opustit domovy, aby zachránili své životy a své blízké, nemají na vybranou.

Spot kampaně UNHCR Czech Republic

 
Článek

Hlavní součástí kampaně je minutový televizní spot, který rekonstruuje útěk Josefa Hlavatého. Ten v osmdesátých letech přeletěl hranice do Rakouska na vlastnoručně postaveném rogalu se tříletým synem na zádech. V režii Martina Krejčího se v hlavních rolích objeví Adam Kraus a Jana Krausová.

Kampaň se objeví také v rádiu a zahrnuje i tištěné inzeráty. Ty podle UNHCR vyprávějí příběh Rudy Krejčího, kterého otec propašoval za hranice v rakvi zahrabané ve vagonu plném uhlí, a Roberta Ospalda, který se dostal ven po drátech vysokého napětí.

UNHCR kampaní reaguje na aktuální debaty kolem migrační krize. "V nedávné minulosti bylo mnoho Čechů uprchlíky, dnes hledají bezpečí lidé z jiných částí světa. Stejně tak jako Čechům poskytly v minulosti šlechetně útočiště jiné státy, nyní mají Češi šanci pomoci ostatním," uvádí v tiskové zprávě.

Úřad vzbudil v lednu pozornost jinou kampaní reagující na situaci s uprchlíky. Spolu s organizací META připravil vzdělávací materiály pro základní a střední školy, které mimo jiné staví žáky do role uprchlíků. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) se od kampaně distancovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám