Hlavní obsah

Poslanci ostrouhají, parkoviště z Malostranského náměstí do prázdnin zmizí

– Praha

Parkoviště z Malostranského náměstí zmizí do konce června. Technická správa komunikací (TSK) vypoví nájemci smlouvu a od července by mělo být náměstí bez parkujících aut. Proti záměru magistrátu se v minulých dnech ohradili někteří poslanci, neboť Sněmovna část parkoviště využívala. Rozhodnutí Prahy v pátek oznámil náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

Foto: Profimedia.cz

Malostranské náměstí

Článek

"TSK jsem zadal úkol, aby smlouvu vypovědělo. V nájemní smlouvě je tříměsíční výpovědní lhůta, takže do července se to stihne. Malostranské náměstí je historický skvost, ne parkoviště," řekl Dolínek.

Na náměstí pak bude moci Praha 1, a stejně tak její obyvatelé, pořádat nejrůznější akce včetně trhů. Jednou z možností, jak prostor oživit, pak je rovněž rozmístění stolků a židliček – s projektem rozmístit do ulic stolky a židle nedávno přišel Institut plánování a rozvoje (IPR) společně s primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO).

V současné době magistrátní odbor technické vybavenosti dopracovává studii regenerace, kterou následně předloží ke schválení pražským radním. "Na tomto základě se bude rozhodovat o dalším postupu," uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman s tím, že magistrát nyní rovněž řeší například převod finančních prostředků na investice v rámci obnovy.

ANKETA: Malostranské náměstí bez parkoviště?Video: Novinky

Praha rovněž chystá celkovou revitalizaci náměstí. Odborná porota již v září 2014 v mezinárodní architektonické soutěži vybrala vítězný návrh architektů Martina Hájka, Václava Hájka a Petra Horského. Architekti sjednocují prostor náměstí, snižují počet parkovacích míst a přidávají posezení a místo pro sochařské dílo a fontánu. Mění také umístění komunikací a tramvajové tratě.

Reklama

Výběr článků

Načítám