Hlavní obsah

Česko dá 15 miliónů na pomoc Syřanům prchajícím z obléhaného Halabu

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Česká republika dá 15 miliónů korun na humanitární pomoc syrským uprchlíkům, kteří utíkají z oblasti Halabu (Aleppa). Ve středu o tom rozhodla vláda, uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Peníze budou podle premiéra směřovat do Turecka, které tyto uprchlíky přijímá a poskytuje jim humanitární služby. „Považuji za důležité, aby naše pomoc v rámci migrační krize směřovala přímo do zasažených oblastí a míst, kde k válečným bojům dochází,“ uvedl Sobotka.

Česko už začátkem února na dárcovské konferenci v Londýně přislíbilo syrským uprchlíkům pomoc ve výši 170 miliónů korun. [celá zpráva]

„Tyto peníze půjdou na humanitární a zdravotní programy pro syrské uprchlíky přímo v zemích nejblíže Sýrii, tedy v Turecku, Libanonu a Jordánsku,“ sdělil předseda vlády.

Před boji uteklo 50 tisíc lidí

Situace v syrské provincii Halab je v současnosti velmi nepřehledná. Na bojišti se ocitly společně syrská armáda, islámští radikálové, umírněnější oponenti Damašku, ruské letectvo coby spojenec syrské armády a nově také turecká armáda, která z tureckého pohraničí ostřeluje Kurdy.

Syrská armáda zahájila od února za podpory ruského letectva rozsáhlou ofenzivu právě v okolí města Halab. Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) tento týden ve středu uvedl, že před boji ze svých domovů uteklo až 50 000 lidí.

Dobytí Halabu, který byl před válkou největším syrským městem, ale teď je rozdělen na vládní a povstaleckou část, by bylo pro režim prezidenta Bašára Asada velkým vojenským vítězstvím. Syrské jednotky se už dostaly do blízkosti turecké hranice a k přechodu, který sloužil jako hlavní zásobovací trasa povstalců v Halabu.

Anketa

Souhlasíte s humanitární pomocí směřovanou přímo do míst konfliktu?
Ano
29,7 %
Ne
70,3 %
Celkem hlasovalo 2280 čtenářů.

Související téma:

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám