Hlavní obsah

Pokud Turci nezvládnou uprchlíky, chce Česko záložní plán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká republika bude na nadcházejícím summitu EU prosazovat, aby v případě, že Turecko nenaplní dohody o migraci, došlo k uskutečnění záložního plánu a vytyčení nových hranic. S odkazem na usnesení kabinetu, který schvaloval mandát pro premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), o tom ve středu informoval státní tajemník pro EU Tomáš Prouza.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Státní tajemník pro evropské záležitosti při Úřadu vlády Tomáš Prouza

Článek

"V tuto chvíli podporujeme dohodu s Tureckem. Na druhou stranu, pokud Turci tu dohodu nezačnou plnit během následujících několika málo týdnů, nemá cenu čekat další měsíce. Buď uvidíme jasný pokles počtu přicházejících v následujících dvou třech týdnech, nebo budeme muset hledat jinou cestu," uvedl Prouza.

Doplnil, že Turecko dostalo od Česka vše, co chtělo, je proto nutné, aby začalo plnit závazky.

O záložním plánu se politici bavili i na v úterý skončeném summitu zemí V4, který se uskutečnil v Praze. Země se shodly na větší podpoře Makedonie a Bulharska při ochraně jejich hranic.

Postoj k požadavkům Británie se nemění

Prouza rovněž řekl, že Česko pro případ, že Turecko své závazky nesplní, slíbilo Bulharsku pomoc podobnou té, kterou už nyní poskytuje Makedonii.

Na summitu se budou řešit rovněž požadavky Velké Británie vůči Evropské unii v souvislosti s britským referendem o setrvání v Unii. Prouza zopakoval, že pro ČR je  nepřijatelné, aby se změny, které Británie požaduje například v systému vyplácení sociálních dávek občanům členských zemí, dotkly lidí, kteří již v zemi pracují.

„Nechceme a nemůžeme připustit, aby se změny okamžitě dotkly lidí, kteří pracují ve Velké Británii. Musí být jasné, že se týkají jen těch, kdo nově přijdou,” uvedl Prouza. Podobný postoj mají i další země střední Evropy, Pobaltské státy či Španělsko a Itálie.

„Udělali jsme řadu kompromisů pro to, abychom Británii v EU udrželi. My jsme už hodně ustoupili v oblastech, které se týkají vztahů zemí v eurozóně a mimo eurozónu,” řekl. Podle Prouzy je proto nyní také na Velké Británii, aby se ve své pozici posunula.

Reklama

Výběr článků

Načítám