Hlavní obsah

Vláda by mohla přidávat důchodcům bez souhlasu Parlamentu. Překonali Paroubka, zlobí se ODS

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

O zvyšování penzí by v budoucnu mohla rozhodovat vláda. Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) ve středu schválil novelu, která by vládě umožnila zvyšovat penze nad rámec stávajícího zákona. Ročně by tak mohla důchodcům přidávat až o 1,7 procenta více. K normě se staví kriticky ODS. Šéf poslanců Zbyněk Stanjura krok označil za populismus.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„Měníme pravidla zvyšování důchodů. Vláda bude moci svým rozhodnutím valorizovat penze více, než jí zákon umožňuje dnes,“ uvedl na Twitteru Sobotka.

Vláda tak v budoucnu dostane možnost vyhnout se situaci z loňského roku, kdy se kvůli minimální valorizaci penze zvyšovaly zhruba o 40 korun. Kabinet tak situaci řešil pomocí jednorázového příspěvku, který musel procházet schvalováním ve Sněmovně. Důchodci dostali navíc 1200 korun. [celá zpráva]

„Vrátili jsme se ke schématu, které tady bylo do roku 2011. Fungovalo 15 let, vlády ho za tu dobu využily dvakrát. Chceme si jenom ušetřit tu bolestnou proceduru ve Sněmovně, kde vše trvá dlouho a je to poněkud nepředvídatelné. Pokud vláda může rozhodnout jen svým nařízením, je to pružnější,“ komentovala ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Novelu musí ještě schválit Parlament. Vláda by chtěla normu projednat zrychleně.

Rozhodnutí kabinetu zkritizoval šéf poslanců ODS Stanjura. „Předvolební populismus vlády. Chce zvyšovat důchody bez zákona. B. Sobotka a A. Babiš překonali i J. Paroubka a jeho marťany,” napsal na Twitter.

Ministryně Marksová na to Stanjurovi vzkázala, že když se ve Sněmovně dohadovali o tom, jak vysoký jednorázový příspěvek bude, tak to byla právě ODS, která navrhovala úplně tu nejvyšší částku.

Reklama

Výběr článků

Načítám