Hlavní obsah

Sobotka Stropnického neodvolá. Jako premiér selhal, kritizuje ODS

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) udělal podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) chybu, když komentoval propuštění pětice Čechů držených v Libanonu. Ne ale tak vážnou, aby ho odvolal. Stropnický podle premiéra musí do budoucna zvážit to, jak a o čem na veřejnosti mluví. Předseda ODS Petr Fiala vzápětí prohlásil, že Sobotka nedostál své role premiéra.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka s ministrem obrany Martinem Stropnickým na jednání Sněmovny. Archivní snímek

Článek

„Myslím si, že ministr Stropnický udělal chybu. Ale není to chyba, která by byla důvodem, abych navrhoval jeho odvolání z vlády,“ řekl po páteční schůzce předsedů koaličních stran Andreje Babiše (ANO) a Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) premiér.

Předseda vlády také uvedl, že Stropnický musí vyřešit své dilema člena vlády, který má odpovědnost. Narážel tak na to, že jako ministr obrany se musí účastnit projednávání bodů, které jsou v tajném nebo důvěrném režimu.

Ministr Stropnický by měl zvážit, zda se chce projednávání bodů dále účastnit jako ministr obrany, nebo zda s tím má nějaký problém
Bohuslav Sobotka, předseda vlády

„Ministr Stropnický by měl zvážit, zda se chce projednávání bodů dále účastnit jako ministr obrany, nebo zda s tím má nějaký problém. Musí respektovat omezení, která to na člena vlády klade. Musí přizpůsobit své chování režimu, v jakém jsou body projednávány,“ řekl Sobotka.

Stropnický se totiž v pátek bránil s tím, že nechtěl o případu „flagrantně lhát“, a proto pouze v náznaku pojmenoval souvislost mezi propuštěním pětice Čechů a případem Alího Fajáda, jehož vydání žádaly USA. [celá zpráva]

Svého ministra v pátek znovu hájil šéf hnutí ANO Babiš. „Myslím, že se vyjadřoval na základě věcí, které byly publikovány v médiích,“ uvedl Babiš. Pozice Stropnického ve vládě se podle něj nezměnila.

Fiala: Sobotka ponese následky

Rezignaci Stropnického požadoval například předseda ODS Petr Fiala. V pátek se proto pustil do Sobotky kvůli rozhodnutí, že ministra neodvolá.

„Připadá mi to naprosto nepochopitelné. Nedostál své role premiéra. Převzal veškerou odpovědnost, co se stalo, na sebe. Ponese za to následky,” uvedl Fiala. Svědčí to podle něj o tom, že Sobotka vyměnil setrvání Stropnického ve vládě za to, aby neměl konflikt s ANO.

Fiala zopakoval, že jsou věci, které ministr obrany dělat nemůže. Stropnický podle něj klidně mohl médiím říct, že k věcem, které se projednávají na Bezpečnostní radě státu, se nebude vyjadřovat. „Nemá ve své funkci co dělat,” řekl šéf ODS.

Související témata:

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ODS Petr Fiala

Kvůli Stropnickému se ve čtvrtek přes média poštěkal ministr financí Babiš s vicepremiérem Bělobrádkem. Předseda lidovců totiž řekl, že Stropnický by měl zvážit setrvání ve funkci. Sobotka chtěl přestřelku uklidnit právě na páteční schůzce. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám