Hlavní obsah

Odbory chtějí ve všech nemocnicích jednotné platové tabulky

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdravotnické odbory požadují státní platové tabulky ve všech nemocnicích, které jsou ve veřejném zdravotnictví a kde péči hradí zdravotní pojišťovny, což jsou vlastně téměř všechny. Řekla to v pondělí novinářům předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková po celostátní poradě odborů k platům.

Článek

„Situace v avizovaném pětiprocentním navýšení platů od ledna je různá. Někde přidali, jinde ne,“ sdělila.

„Státní nemocnice ano, soukromé většinou ne. Proto požadujeme státní platové tabulky ve všech nemocnicích, které jsou ve veřejném zdravotnictví a kde péči hradí zdravotní pojišťovny,“ poznamenala.

Odbory argumentují tím, že výdaje nemocnic na odměňování jsou kryty z příjmů veřejného zdravotního pojištění, tedy z veřejného systému. Není proto důvod pro nynější rozdíly ve výši odměn.

Mzdy, na jejichž výši by se měly dohodnout odbory se zaměstnavateli, by zůstaly jen ve zdravotnických zařízeních, která fungují zcela mimo systém veřejného zdravotního pojištění, tedy tam, kde pacienti sami péči platí v plné výši.

Chybí deset procent personálu

Podle odborů chybí v nemocnicích asi deset procent personálu, a to jak lékařů, tak sester. V důsledku toho se v některých nemocnicích musela uzavřít nebo redukovat určitá oddělení, na jiných byl omezen provoz.

Zavedení jednotných mzdových tarifů by zamezilo tomu, že vedení zejména soukromých nemocnic nepřidá personálu tolik, kolik by mělo, a to i když úhradová vyhláška navýšení platů o letošních pět procent finančně zajistila.

Anketa

Jsou vhodné jednotné platové tabulky ve státních nemocnicích?
Ano
79,4 %
Ne
20,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 350 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám