Hlavní obsah

Zeman dostal před časem dopis od únosců pětice Čechů

Právo, zaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman při pondělním zahájení návštěvy Plzeňského kraje okomentoval kauzu Libanonce Alího Fajáda. Podotkl, že před několika měsíci přišel na Hrad dopis od únosců českých občanů. Obsahoval návrh na výměnu pěti zadržených Čechů za Alího Fajáda.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Prezident Miloš Zeman na návštěvě Plzeňského kraje. Na sobě má chodský kroj, který dostal darem.

Článek

„Dopis jsem konzultoval s ministrem zahraničí a doporučil jsem mu, aby se uskutečnilo vydání Alího Fajáda nikoli únoscům, ale libanonským úřadům, což je podstatný rozdíl. Pak jsem to 16. prosince konzultoval s premiérem (Bohuslavem) Sobotkou s týmž doporučením,“ řekl Zeman.

Prezident v této souvislosti ocenil ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) a ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO). „Ministr Pelikán hájil české národní zájmy a nepodlehl vnějším tlakům,“ řekl Zeman s tím, že celá kauza dopadla dobře.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Libanonec Alí Fajád, kterého USA viní ze spolupráce s teroristy, minulý týden ve čtvrtek odletěl z ČR. V letadle s ním seděl i obchodník s drogami Chálid el Marábí. Česká republika rozhodla, že nevydá zadrženého Libanonce do USA v den, kdy se do vlasti vrátila pětice unesených Čechů.

USA samy jednají s teroristy, tak ať mlčí

Prezident v souvislosti s kritikou, jíž bylo vydání Fajáda podrobeno ze strany americké ambasády, připomněl, že Američané mohou o jeho vydání požádat libanonské úřady.

„Pan Fajád není český občan, pan Fajád je libanonský občan. Nevydali jsme ho teroristické skupině, ale řádným libanonským úřadům. Pokud budou Spojené státy chtít žádat o jeho vydání, ať požádají libanonské úřady,“ řekl prezident při diskusi s krajskými politiky.

Zeman zároveň řekl, že samotní Američané jednají s teroristy. „Upozorňuji, že Spojené státy uskutečnily výměnu svého vojáka za pět zajatých členů Tálibánu, přičemž Tálibán je nepochybně teroristickou organizací,“ dodal Zeman s odkazem na jednání americké administrativy s afghánským Tálibánem a následné propuštění vojáka Bowea Bergdahla výměnou za pět vězňů z Guantánama. Bílý dům to tehdy ospravedlnil tím, že prezident se cítí povinen neponechat žádného vojáka za armádou na bojišti.

Anketa

Věříte prezidentovi Zemanovi, že libanonské úřady nemají s únosem pětice Čechů nic společného?
Ano
48,5 %
Ne
51,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7283 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Libanonce Fajáda pustil soud z vazby

Městský soud v Praze ve čtvrtek rozhodl o okamžitém propuštění Libanonce Alího Fajáda z vazby. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán nepovolil jeho vydání do...

Pelikán: Další osud Fajáda není naše věc

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) ve čtvrtek konstatoval, že další osud Libanonce Alího Fajáda, o jehož propuštění z vydávací vazby rozhodl ve čtvrtek...

Výběr článků

Načítám