Hlavní obsah

Maso, mléko, máslo, chleba. Babišův návrh s pivem rozjel v koalici závody

Právo, Novinky, Barbora Zpěváčková, Karolina Brožová
Praha
Aktualizováno

Dalo se čekat, že do ministra financí Andreje Babiše (ANO) se za nápad snížit daň u sudového piva bude strefovat opozice. Do Babiše se ale v pátek pustili i koaliční partneři. DPH by se podle nich mělo snížit i u potravin.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

EET – levnější pivo. Babiš přišel na tiskovou konferenci před mimořádnou schůzí Sněmovny kvůli elektronické evidenci tržeb s transparentem, hájil s ním nápad snížit daň u sudového piva.

Článek

Babiš svůj návrh představil ve čtvrtek večer v diskusním pořadu České televize, hájil ho i v pátek ráno ve Sněmovně, kde se poslanci sešli na mimořádné schůzi k elektronické evidenci tržeb. „Může to podpořit hospody, kde nemají jídlo a mají jenom pivo. Sleva se určitě přenese do ceny,“ řekl ráno na tiskové konferenci.

„Pokud by se mělo měnit DPH u piva, bude sociální demokracie prosazovat snížení zdanění základních potravin z 15 na 10 procent, stejně jako to nedávno udělali na Slovensku. Požadujeme tedy snížení DPH u masa, mléka, másla a chleba,” napsal Právu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Podobně se vyjádřil i předseda lidovců a vicepremiér Pavel Bělobrádek. „Jsem zvědav na analýzu, zda to v EU jde, zda to neznamená méně peněz do rozpočtu, kdy EET vybere méně, než o kolik přijdeme snížením DPH. Pak EET nedělejme. Proč pak nenavrhnout snížení DPH na potraviny, když EET vybere peníze. Pomůžeme zemědělcům,” uvedl.

Volební kampaň? ptá se Sklenák

Babišův nápad zkritizoval i šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák. Ministr si podle něj chce jen nahnat politické body. „Mám pocit, že volební kampaň započala,” podotkl.

Šéfovi lidoveckého poslaneckého klubu Jiřímu Miholovi zase vadí, že Babiš svůj návrh neprodiskutoval na koaliční radě. „Komu by se nelíbilo levnější pivo? Jako národ, který má rád pivo i víno, to zní libě všem, když se to odstřihne jako informace od všeho,” uvedl Mihola.

Pokud bude kdokoliv přicházet s takto neprojednanými návrhy, tak to podle něj skončí u toho, že se všichni budou přebíjet. „Ten řekne levnější pivo, ten řekne levnější maso, třetí řekne levnější pečivo. To není možné,“ podotkl Mihola. Předpokládá, že se na nejbližší koaliční radě strhne rušná debata.

Populismus nejnižší úrovně, zní z opozice

Babiš zvedl v pátek ze židle i opozici. „Snahou všech ministrů financí EU vždycky bylo systémově srovnávat položky DPH tak, aby jejich administrace byla co nejjednodušší. Populisté si dokážou vyzobnout jednu naprostou položku, kterou se snaží populisticky prodat, přitom to zkomplikuje účetnictví a otvírá to další prostor daňovým únikům,“ míní šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

Poslanci TOP 09 prý při nejbližší příležitosti předloží návrh vrátit plošně sazby DPH do období před schválením penzijní reformy, tedy na dvě sazby ve výši 10 a 20 procent.

Nesystémový krok, míní Fiala

Kdyby Babiš myslel snižování DPH vážně, podpořil by podle předsedy občanských demokratů Petra Fialy jejich návrh na plošné snížení DPH na 19 procent a 14 procent, který již několik měsíců leží ve Sněmovně.

Související témata:

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Foto: Profimedia.cz

„Snížení DPH pouze na sudové pivo je populismus nejnižší úrovně a nesystémový krok, který jenom komplikuje daňový systém a vyvolává pochybnosti o souladu s evropským právem,“ komentoval Fiala.

Výběr článků

Načítám