Hlavní obsah

Prezident se nemístným bonmotem o kalašnikovu zbytečně ztrapňuje, míní politolog

– Praha
Novinky, Barbora Zpěváčková

Neexistuje doba, kdy by se dala slova prezidenta Miloše Zemana o premiéru Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) a kalašnikovu tolerovat, míní politolog Jan Kubáček. „Snad jen kdyby byl Miloš Zeman v roli Winstona Churchilla a taková slova pronášel na adresu Adolfa Hitlera,“ řekl politolog Novinkám.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Zeman v pondělí v diskusi s obyvateli jihomoravského Tišnova, na otázku, jak se zbavit Sobotky uvedl, že politika se lze zbavit demokraticky volbami a nedemokraticky kalašnikovem. Za svůj výrok sklidil v úterý kritiku od politiků napříč spektrem.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

K člověku, který je „politickým matadorem“ a sám dříve působil jako premiér, podobné výroky podle politologa nepatří. „Je to nemístné i jako bonmot. Připomíná to vyjádření čečenských samozvaných vojevůdců a bojových kapitánů, kteří se tím vždy honosili a určovali, kdo má být mocný,“ přirovnal Kubáček.

Zeman si podle něj výrokem podkopl nohu ve chvíli, kdy se mu daří a kdy má v některých situacích pravdu. „V situaci, kdy je pochopitelný například jeho názor na schengenskou hranici a migrační krizi, tak se zbytečně ztrapňuje,“ podotkl Kubáček.

Šándor: Zeman by měl premiéra respektovat

Bezpečnostní poradce Andor Šándor Novinkám sdělil, že Zeman by měl jakožto nejvyšší ústavní činitel premiéra Sobotku více respektovat, i když ho nemusí mít rád. „Takovéto zesměšňování není ideální. Znevažuje to politickou úroveň v naší zemi. Pokud spolu mají nějaké problémy, měli by si to vyřešit mezi sebou,“ uvedl.

Sobotka a celá sociální demokracie by měla podle Kubáčka požadovat po prezidentovi omluvu. „Ale chápu, že asi nejdůstojnější je jisté vymezení se a přenesení se přes to. Ale od prezidenta republiky je to nanejvýš hloupé, kazí to spoustu jeho relevantních názorů,“ míní politolog.

„Tyto výroky prezidenta pokládám za hloupé, zbytečné a nebudu na ně v této zcela nepatřičné rovině reagovat,” prohlásil premiér. [celá zpráva]

Předseda vlády trvá na tom, že vztahy premiéra a prezidenta mají být na profesionální úrovni. „V zájmu dobrého fungování státu k nim takto budu i nadále přistupovat,” dodal.

Není to přitom poprvé, kdy se Zeman se Sobotkou dostali do sporu. Politici se již dříve střetli například kvůli migrační krizi nebo oslavám 17. listopadu. „Takové popichování je jedna věc, ale vzývání a skloňování nějakého násilného řešení sporu je špatně a nepatří to k Miloši Zemanovi,“ uzavřel Kubáček.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám