Hlavní obsah

Kormoráni opět likvidují na Dyji ryby ve velkém

Právo, Jan Trojan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podyjí

Ani v této zimě si kormoráni neodpírají rybí hody. K nelibosti rybářů, podle nichž se usadilo na pět stovek kormoránů podél Dyje v úseku mezi hrází Vranovské přehrady a vyrovnávací přehradou ve Znojmě, tedy v Národním parku Podyjí, kde tropí velké škody.

Foto: Právo

Kormorán dokáže za den spořádat i půl kilogramu ryb.

Článek

V některých místech je sice řeka pokryta tenkým ledem, který stačí ryby chránit, ale na větší části toku teplejší voda ze dna přehrady nezamrzá.

„V místě Pod ledovými slujemi jsem při pravidelné kontrole napočítal na dvou tůních nejméně dvě stovky lovících ptáků. Bylo mi do pláče,“ řekl Právu znojemský rybář Zdeněk Kotáb. Jeden rybožravý kormorán velký (Phalacrocorax carbo) totiž spotřebuje za den až půl kilogramu ryb o velikosti do deseti centimetrů.

Předseda Moravského rybářského svazu Rudolf Milerski hovoří rovnou o katastrofě. „Při masivním náletu žerou kormoráni všechno a zbude po nich prázdná voda. Nejdříve zmizí lipan, kterého každoročně vysazujeme, ale nedaří se nám ho udržet,“ uvedl Milerski.

Pušku poznají

„Potom se ptáci vrhají na pstruhy, které budeme vysazovat na jaře znovu, jako už mockrát. Škody jdou do stovek tisíc. Ale nejhorší je, že nestačí dorůst nová populace ryb, je zlikvidována,“ doplnil.

Podle Milerskeho rybí populaci nepomůže ani případná absence kormoránů v jedné sezóně. Kormoráni totiž dokážou vše rozměrově odpovídající z vody vytáhnout i po dvou letech.

Nejúčinnějším způsobem proti kormoránům je plašení a střelba. V Jihomoravském kraji platí prvním rokem tzv. plošná výjimka z ochrany kormoránů, mohou se tedy střílet. Jenže, jak vysvětlil Milerski, kormorána v sevřeném údolí národního parku lze těžko střelit, protože se k němu prakticky nikdo dostane. Ke všemu jsou prý ptáci tak chytří, že před lovcem s puškou unikají. Nemáte-li pušku, zůstanou v klidu na místě a krmí se dál.

V Podyjí zůstává stále víc kormoránů

Kormorán velký je rozšířen v celé Evropě. Někde, třeba v Rakousku, se ho podařilo částečně vytlačit. V zimě vždy migruje ze severu směrem k teplým mořím, ale stále větší množství u nás zůstává zhruba od přelomu 80. a 90. let minulého století v podobných místech, jako je Podyjí.

Dospělý kormorán velký má rozpětí křídel 130 až 160 cm a váží dva až tři a půl kilogramu, samice bývá lehčí. Potravou jsou téměř výlučně malé ryby, za nimiž je schopen se potopit až do desetimetrové hloubky. Je to společenský opeřenec, který hnízdí v koloniích někde až s tisícovkami hnízd.

Reklama

Související články

Moravské rybníky decimuje sucho a kormoráni

Rybáři se mění v záchranáře. Pohořeličtí rybníkáři zažívají krušný rok. Rybníky jim před očima vysychají. Několik jich museli již vylovit, aby zachránili ryby...

Výběr článků

Načítám