Hlavní obsah

Zemanův plán na smlouvu s Norskem není příliš použitelný, míní Zaorálek

– Praha
Novinky, zpe

Ke smlouvě jsou zapotřebí dvě strany, komentoval ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) nápad prezidenta Miloše Zemana ohledně kauzy odebraných dětí v Norsku. Zeman v neděli prohlásil, že má připravenou mezinárodní smlouvu, na jejímž základě by děti s českým občanstvím byly v Norsku vydávány svým rodičům.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

„Zaregistroval jsem, že se jedná o ten typ smlouvy, který někde představoval pan poslanec (Petr) Mach. Pokud by to byl tento typ smlouvy, tak si myslím, že to není příliš použitelné, protože bychom museli vystoupit ze smluv, které jsme uzavřeli například s OSN,“ komentoval šéf české diplomacie.

Inspirací pro prezidenta byl podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka právě europoslanec Petr Mach (Strana svobodných občanů), který Zemana v dopise poprosil, aby na základě prezidentské pravomoci smlouvu sjednal. Návrh, který Mach představil, byl však podle Zaorálka stručný a měl celou řadu problémů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ke smlouvě jsou potřeba dvě strany

Ministr také upozornil na to, že na Zemanův návrh by Norsko nemuselo vůbec kývnout. „Ke smlouvě jsou zapotřebí vždy dvě strany. V tomto případě nejen česká, ale i norská,“ dodal Zaorálek.

Zeman by chtěl smlouvou pomoci například rodině Michalákových. Nedávno se také objevil další případ, kdy byla české matce norskou sociální službou Barnevernet odebrána devítiměsíční nemocná holčička. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lubomír Zaorálek v České televizi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Před norským velvyslanectvím v Praze se 16. ledna konal protest proti postupu norské sociální služby Barnevernet.

Podle hlavy státu jsou vůči Barnevernetu i Norsku nutná „drastičtější opatření“. Kromě zmíněné mezinárodní smlouvy Zeman například navrhl, aby vláda povolala zpět z Osla do Prahy českého velvyslance. S tím však kabinet nesouhlasí.

Reklama

Výběr článků

Načítám