Hlavní obsah

Přijímání uprchlíků odmítá 60 procent Čechů, tvrdí průzkum

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Proti přijímání uprchlíků ze zemí postižených válečnými konflikty je podle průzkumu CVVM 60 procent české veřejnosti. Třetina lidí má za to, že by je ČR měla dočasně přijmout do doby, než se budou moci vrátit zpět do svých zemí.

Foto: David Ryneš, Novinky

Postoj k přijímání uprchlíků

Článek

Souhlas s přijetím uprchlíků a dát jim možnost usadit se na území Česka deklarovala dvě procenta dotázaných.

Z detailnějšího zkoumání plyne, že 43 procent lidí by souhlasilo s přijetím uprchlíků z Ukrajiny. Číslo je stejné jako při zářijovém průzkumu.

Výrazně odtažitější jsou lidé vůči migrantům z Blízkého východu a severní Afriky. Pro jejich přijetí se vyslovilo 16 procent lidí. V září tento názor zastávala čtvrtina občanů.

„Z předchozích šetření víme, že česká veřejnost očekává, že se cizinci co nejvíce přizpůsobí zvyklostem české kultury a dlouhodobě je vnímá jako určité bezpečnostní riziko,” konstatuje průzkum.

Slováci to vidí podobně

Postoje Čechů se v rámci  komparace názorů občanů zemí Visegrádské čtyřky blíží názorům Slováků, konstatovalo CVVM. Poláci a zejména Maďaři jsou v otázce přijímání uprchlíkům vstřícnější.

Proti přijetí uprchlíků je v Polsku 53 procent lidí. V Maďarsku je  podíl dotazovaných proti přijímání uprchlíků výrazně nižší, konkrétně 32 procent.

Není bez zajímavosti, že v Polsku se pro přijetí ukrajinských uprchlíků vyjádřilo 60 procent respondentů.

V České republice se o otázku imigrační krize zajímají tři čtvrtiny lidí (74 procent). „Pokud srovnáme zájem o dění kolem uprchlíků s ostatními aktuálními událostmi ve světě, vidíme, že přibližně stejný zájem projevuje veřejnost i o dění týkající se Islámského státu (67 procent). Zatímco o aktuální dění na Ukrajině se zajímá zhruba polovina dotazovaných (47 procent), ” uvedl průzkum.

Průzkum se konal od 30. listopadu do 7. prosince a zúčastnilo se ho 1048 osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám