Hlavní obsah

V Česku mrzne víc než v některých částech Sibiře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pod minus 35 stupňů Celsia klesly v pátek ráno teploty na Šumavě. Jde zatím o nejstudenější noc této zimy v Česku. V Rokytské slati u Modravy naměřily teploměry v půl sedmé ráno minus 35,3 stupně a teploty mohou ještě klesat. O víkendu mrazy poleví a následující týden se výrazně oteplí, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Jde zatím o nejchladnější noc této zimy. V Česku mrzlo víc než na některých místech Sibiře," řekla Honsová. Rekord ale nepadl, protože 24. ledna roku 1942 v Chlumu u Třeboně rtuť teploměru klesla na minus 36,2 stupně Celsia.

Na Březníku u Modravy bylo minus 32,2 stupně, stejně tak na meteorologické stanici Perla, která leží nedaleko Jezerní slati u Kvildy. Velký mráz byl i v Pohoří na Šumavě, kde bylo minus 30,6. V Českých Budějovicích meteorologové naměřili minimální teplotu minus 17,5 stupně.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Minimální teploty v pátek ráno

Na ostatních místech České republiky se teploty pohybovaly většinou od minus 16 do minus 18 stupňů, ale například v Královéhradeckém kraji spadly teploty až pod minus 25 stupňů Celsia a na Jizerce v Jizerských horách naměřili meteorologové dnes časně ráno 26,7 stupně Celsia pod bodem mrazu.

Od soboty by se ale mělo podle Honsové postupně oteplovat. „Bude to velký teplotní skok. Už v sobotu ráno by se měly teploty pohybovat do minus pěti stupňů,” dodala. Začne také sněžit, v nížinách by měl padat déšť se sněhem. V dalších dnech teploty stoupnou, mrazy skončí a bude se oteplovat. "Musíme se připravit na velkou změnu počasí a nárůst chřipek. To je typické pro toto období, kdy skončí mrazy a oteplí se," dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám