Hlavní obsah

Lídrem ODS zůstává Petr Fiala, voliče láká na nižší daně

– Ostrava • Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková

V čele občanských demokratů zůstává Petr Fiala. Na víkendovém kongresu v Ostravě v sobotu obhájil svůj post předsedy. Nejedná se o velké překvapení, nominace dostal od všech krajů a ve volbě neměl protikandidáta. Post prvního místopředsedy strany obsadila Alexandra Udženija, která porazila europoslance Jana Zahradila.

Petr Fiala se stal opět předsedou ODSVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Fiala od delegátů dostal 436 hlasů z 469 odevzdaných. Delegátů bylo celkem 470. Pro Fialu tedy celkem hlasovalo 93 procent delegátů. „Vážím si té důvěry. Mohu vám slíbit, že se pokusím důvěru proměnit ve volební úspěchy,“ řekl po zvolení staronový šéf strany.

ODS má podle něj v blížících se volbách velké naděje. „Nemám pochyb, že bychom v příštích volbách neuspěli,” prohlásil. Jasným cílem strany v krajských a senátních volbách je „rozbít obecnou vládu levice”.

Foto: Pavel Karban, Právo

Petr Fiala, předseda ODS

V proslovech, které Fiala v sobotu dopoledne pronesl, zpražil kroky současné vlády, opřel se do ministra financí Andreje Babiše (ANO) i prezidenta Miloše Zemana. Věnoval se také migrační krizi.

Za prioritu ODS označil zjednodušení daňového systému. „Náš cíl je snadný - jednoduché a nízké daně, které lidé platí, protože se jim nevyplatí je obcházet. Je to srozumitelné, jednoduché a v praxi to prostě funguje,“ uvedl.

Kromě zavedení jednotné sazby DPH navrhují občanští demokraté snížit sociální odvody nebo například zrušit daň z nabytí nemovitosti či silniční daň.

Do užšího vedení se dostala žena

Delegáti si v sobotu odpoledne zvolili také první místopředsedkyni strany, stala se jí pražská zastupitelka Alexandra Udženija. Ze 465 hlasů jich dostala celkem 239.

Foto: Pavel Karban, Právo

První místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija

Udženija porazila dosavadního prvního místopředsedu europoslance Jana Zahradila, od delegátů dostal 113 hlasů. O funkci bojoval také senátor Miloš Vystrčil. Hlasovalo pro něj 109 delegátů. Nominace od krajů dostal také poslanec Martin Kupka, ten se však kandidatury vzdal.

První místopředsedkyní ODS se stala Alexandra UdženijaVideo: Pavel Karban, Právo

Strana si také zvolila čtyři řadové místopředsedy. Své posty obhájili Martin Kupka (343 hlasů ze 463 odevzdaných), Evžen Tošenovský (318) a Miloš Vystrčil (306). O funkci místopředsedy přišel Martin Novotný (160). Nahrádí ho starostka Obrnic Drahomíra Miklošová, pro kterou hlasovalo 271 delegátů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám