Hlavní obsah

Sníh a ledovka komplikují provoz na silnicích

Dopravu na silnicích v České republice komplikují od sobotního rána sníh a ledovka. Ve vyšších polohách se řidiči musejí připravit hlavně na sněžení, ledovka ohrožuje motoristy zejména ve středních Čechách a na Ústecku. Vyplývá to z údajů Ředitelství silnic a dálnic.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Článek

Ve Středočeském kraji by měli být řidiči opatrní hlavně na dálnicích D1 a D11, kde je kvůli sněžení snížená dohlednost a na povrchu silnic leží zbytky rozbředlého sněhu. Také dálnice D8 je sjízdná pouze se zvýšenou opatrností, i zde se objevují sněhové přeháňky a dálnice je mokrá po chemickém ošetření.

Řidiči by měli dávat velký pozor i na silnicích prvních, druhých a třetích tříd v celém kraji. Místy na nich může ležet vrstva nového sněhu nebo je pokrývat ledovka. Policisté zaznamenali ledovku například v obcích Ruda a Lužná na Rakovnicku nebo u Srbska a Březové na Berounsku.

Silnice v Ústeckém kraji jsou sjízdné s opatrností. Řidiči si místy musejí dát pozor na ledovku. Sněžit bude přes den zvláště v Krušných horách a večer v západní polovině kraje. Vyplývá to z údajů silničářů a meteorologů. Solí a posypem ošetřili silničáři hlavní silnice v kraji. Ledovka se může objevit v místech, kde roztál sníh a jeho zbytky ráno zmrzly.

Silnice v Karlovarském a Plzeňském kraji jsou s opatrností sjízdné, většinou mokré se zbytky rozbředlého sněhu. Jen na horách a ve vyšších polohách je na silnicích vrstva ujetého sněhu. Silničáři přes noc silnice ošetřili a vypořádali se tak s pátečním sněžením. V noci ale teploty klesly k minus čtyřem stupňům a silnice mohou namrzat.

Na Liberecku je stále uzavřena pro auta nad 3,5 tuny silnice třetí třídy přes Oldřichovské sedlo mezi Mníškem a Raspenavou. Ostatní silnice v Libereckém kraji jsou s opatrností sjízdné. Se slabým sněžením musí řidiči počítat po celý den. Kamióny se budou moci vrátit na silnici mezi Mníškem a Raspenavou nejspíš až v pondělí. V úseku se tvoří ledovka a sněhové jazyky.

Na některých státních silnicích a většině silnic druhé a třetí třídy na východě Čech leží čerstvý sníh. Většinou je po solení rozbředlý, ve výše položených oblastech i uježděný. Všechny komunikace jsou s opatrností sjízdné, uvádějí silničáři Pardubického a Královéhradeckého kraje. Motoristé by měli být opatrní zvláště v okolí Moravské Třebové, kde je na vozovkách často zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem.

Na severu Olomouckého kraje napadlo v noci až deset centimetrů sněhu. Týká se to především Jesenicka, ale i vyšších oblastí Šumperska. Na vedlejších silnicích musejí řidiči v těchto místech počítat s vrstvou nového sněhu, je třeba dbát zvýšené opatrnosti. Sníh na cestách leží i ve vyšších polohách Olomoucka. Silnice v ostatních částech kraje jsou většinou holé a mokré.

S horší viditelností kvůli sněžení musejí počítat řidiči ve Zlínském kraji. Na některých místech regionu leží na cestách rozbředlý sníh, ve vyšších polohách Vsetínska je ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Všechny silnice jsou sjízdné, dbát je ale potřeba na zvýšenou opatrnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám