Hlavní obsah

Gazdík obrátil. Nalomen kvůli EET není, dělal si legraci

– Praha
Novinky, Barbora Zpěváčková

Pozdvižení ve Sněmovně vyvolal v pátek zastupující předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík, když pochválil ministra financí Andreje Babiše (ANO) za jeho hodinový projev k elektronické evidenci tržeb (EET). Gazdík dokonce prohlásil, že se cítí být částečně nalomen. Opozice v čele s předsedou Miroslavem Kalouskem (TOP 09) přitom EET dlouhodobě bojkotuje. Gazdík v pondělí v rozhovoru pro Novinky uvedl, že si dělal srandu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Gazdík

Článek

Na páteční schůzi jste chválil ministra financí Babiše za jeho projev a na plénu jste prohlásil, že jste částečně nalomen pro EET. Chvíli nato jste však vydal prohlášení, ve kterém jste uvedl, že média vaše slova špatně interpretovala a že to vůbec neznamená váš příklon k EET. Můžete to uvést na pravou míru?

Já jsem v pátek použil nadsázku a ironii a myslel jsem, že to z toho projevu bude znát. Bohužel se to tentokrát příliš nepovedlo, soudě podle reakcí. Smyslem bylo v uvozovkách pochválit ministra financí za to, že konečně vysvětluje a argumentuje místo toho, aby nakročil k omezování projevů ve Sněmovně. Chtěl jsem ukázat, že debatovat ve Sněmovně má smysl. Do té doby to byly jen politické floskule a klišé. Páteční debata byla skutečně věcná.

Jenže po vašem projevu jste ještě novinářům řekl, že vaše slova byla myšlena smrtelně vážně…

Jsem asi špatný vtipálek. Většina novinářů to z mého vyjádření pochopila jinak. Bohužel během toho, co jsem řídil Sněmovnu, jsem to nebyl schopný relevantně vysvětlit. Z toho vzniklo něco, co je pro mě naprosto nepřípustné a naprosto absurdní. Začalo se mluvit o rozkolu v klubu TOP 09 a Starostové. To jsou úplné nesmysly.

Petr Gazdík při pátečním rozhovoru ve SněmovněVideo: Česká televize ČT24

O rozkolu mezi TOP 09 a Starosty se tedy mluvit nedá? V blížících se krajských volbách už například spolupracovat nebudete.

To je vzájemně dohodnutá a akceptovaná strategie ve smlouvě. Obě strany si to v těchto volbách potřebují zkusit samy, zjistit svoji sílu a potom se ukáže, zda je to spojenectví smysluplné, nebo se rozejdeme.

O elektronické evidenci tržeb si pořád myslím to samé
Petr Gazdík, zastupující předseda STAN

Co na vaše páteční vyjádření řekli členové klubu TOP 09 a Starostové?

Kolegové v klubu si toho příliš nevšimli, brali to jako nadsázku a ironii. Oni se lekli až toho obrazu v médiích.

Na ten reagovali jak?

Požádali mě, abych to vysvětlil. Jenže jsem v tu chvíli řídil Sněmovnu a mohl jsem to vysvětlit až za hodinu. Někteří, kteří si chtěli rýpnout, z toho potom udělali nějaký obrat. Ale já si pořád o EET myslím to samé.

Takže si nedokážete představit, že byste nakonec pro EET zvedl ruku?

Ten zákon je špatně napsán. Nešlo by podle něj fungovat. Musel by se opravovat stejně, jako se to teď děje se zákonem o kontrolním hlášení k DPH. I já bych si přál, aby u nás nebyly daňové úniky. Ale to není případ tohoto zákona. Ideální by bylo vrátit ho vládě k přepracování, protože tam některé věci nejsou domyšlené.

Které například?

Jsou tam věci, které z mého pohledu nemohou technicky fungovat. Jsem místostarostou malé obce a například si nedovedu představit, jak budou s EET na fotbale prodávat pivo a párky, nebo když hasiči pořádají vesnickou tancovačku, jak tam budou prodávat guláš.

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Petr Gazdík na on-line chatu

Reklama

Výběr článků

Načítám