Hlavní obsah

Policisté musí hlásit nadřízeným své potetované kolegy

Právo, Jindřich Ginter

Vedení policie začalo v poslední době víc kontrolovat, zda muži a ženy v uniformách dodržují zákaz tetování na viditelných částech těla. Ten je v platnosti už léta a týká se jak nováčků, tak i zkušených policistů po celé republice. Velikost a motiv tetování přitom není vůbec podstatný.

Foto: Profimedia.cz

Pokud má policista tetování na viditelném místě, bude si ho podle mluvčí policejního prezidia muset nechat odstranit.

Článek

Právo má k dispozici zápis z porady vedení policie pro Prahu 1 z konce loňského roku. Ten se odkazuje na stanovisko Policejního prezidia, které policisty úkoluje a doporučuje jim více sledovat kolegy a kolegyně, zda na sobě nemají nějaké tetování. Pokud ho objeví, musí to nahlásit nadřízenému.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Seznámit přítomné se stanoviskem Policejního prezidia k problematice tetování. Na viditelných místech se nebude tetování tolerovat. V srpnu došlo ke zmapování výskytu u policistů. Apelovat na příslušné funkcionáře, sledovat a upozorňovat důsledně policisty,“ píše se heslovitě v policejním zápisu.

Většinou to policista prostě zakryje, třeba make-upem
Ivana Nguyenová, mluvčí Policejního prezidia

Z něho vyplývá, že vedoucí byli informováni o vytvoření „figurín“, na kterých jsou vyznačena problematická místa. Jedná se o počítačovou siluetu člověka, kde jsou paže, ramena, obličej a nohy po kolena zvýrazněny červeně. Pod tuto postavičku každý nově přijímaný příslušník prohlašuje, že na těchto červených místech tetován není.

Tetování odstranit

Ale co má dělat policista, kterému jeho kolegové například někde za krkem nebo na předloktí přece jen objevili nějakou tu „kérku“ a nahlásili to nadřízenému orgánu?

„Musí si ji nechat odstranit,“ potvrdila Právu mluvčí Policejního prezidia Ivana Nguyenová. Podle ní teoreticky hrozí v případě, že policista viditelné tetování neodstraní, finanční postih. „Nevím ale o případu, že by to nějaký nadřízený takto řešil. Většinou to policista prostě zakryje, třeba make-upem,“ uvedla.

Kolika příslušníků se problém s tetováním může týkat, prezidium netuší.

Jedná se především o hlavu, krk a paže
Ivana Nguyenová, mluvčí Policejního prezidia

„Na úrovni Policejního prezidia se průzkum ohledně počtu tetovaných příslušníků neuskutečnil, nelze ovšem vyloučit lokální průzkum v rámci jednotlivých útvarů. Zmapování výskytu tak, jak to uvádí zápis, rovněž nelze zaměňovat s průzkumem,“ dodala Nguyenová.

Upřesnila, že tetování ve službě nesmí být vidět. „Jedná se především o hlavu, krk a paže, ovšem rovněž o jakékoli jiné místo, kterého by se dané omezení mohlo týkat, například výstřih trička nebo košile nošené formou rozhalenky v letním období, odhalená část nohou při nošení cyklistického oděvu nebo u žen v případě nošení sukně, nárty při nošení lodiček,“ citovala z přijímacích pravidel.

Zajímavé je, že v tomto ohledu je česká policie očividně přísnější než třeba v Americe. Z desítek fotografií policistů přímo v terénu na internetu je očividné, že tam se kérky u příslušníků policejních sborů víceméně tolerují a rozhodně nejde o malé něžné motýlky.

Přišli z armády, kde to ale nevadí

Tetovací umění na vypracovaných předloktích uniformovaných strážců zákona se projevuje v plné parádě.

„V Americe je situace v podobných případech o dost liberálnější a běžně se tolerují i kérky na předloktí. Platí zde v podstatě totožná pravidla jako u armády, kde má tetování svoji bohatou historii a výjimkou nejsou ani vysocí důstojníci s rozsáhlým tattoo. Vždy hlavně záleží na benevolenci nadřízeného, zda vaše tetování bude akceptovat, nebo ne,“ shrnuje specializovaný portál Kerky.cz.

Potetovaní policisté jsou i ve Velké Británii, ale tam se tomu velení snaží už od roku 2012 učinit přítrž. A tak před třemi lety vrchní velitel britské Metropolitní policie zakázal přijímání rekrutů, kteří mají viditelné tetování.

Podle něho jde z tetovaných policistů strach a nereprezentují dobře sbor. Deník The Telegraph tehdy dodal, že zákaz kérek u policie bude působit problém policistům, kteří přišli z armády. V armádě je totiž tetování na rukou rozšířené a tolerované.

Anketa

Měli by mít policisté možnost nosit na viditelných místech tetování?
Ano
41,7 %
Ne
58,3 %
Celkem hlasovalo 7701 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám