Hlavní obsah

V údajných Sobotkových soukromých mailech byly i rady do důležitých jednání v EU

Právo, kab

Údajná korespondence premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), kterou zveřejnili hackeři na extremistickém webu white-media, je takřka výhradně pracovního charakteru. A na soukromých mailech mu dokonce přistávaly rady do důležitých jednání v EU.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Vyplývá z ní například, že se předseda vlády neshodne na postupu k migrační krizi se svým politickým poradcem Otou Novotným, nebo že soc.dem. zvažovala, že místo Jiřího Dienstbiera nasadí do prezidentské volby v roce 2013 Jana Kellera.

Novotný premiérovi vyčítá, že jeho vláda odmítá kvóty. „Můžeš mi, prosím, říci jediný pozitivní výsledek dosavadní vládní strategie k řešení migrační krize? Já vidím jen samé karamboly. Ale co je nejhorší, vidím děsivé selhání závaznosti vůči soc.dem. hodnotám. Ty jsi fakt přesvědčen, že jdeme správnou cestou?“ napsal Novotný Sobotkovi 5. října loňského roku.

Postoj vlády k migrační krizi kritizoval však i státní tajemník pro evropskou politiku Tomáš Prouza. V září před mimořádnou radou ministrů vnitra EU Sobotkovi napsal: „Předsednictví signalizuje, že se prostě nechá hlasovat, podle jejich názoru i podle Komise prostor pro vyjednávání podle nedělní dohody s (Jean-Claudem) Junckerem (předseda Evropské komise; pozn. red.) byl do včerejška a my jsme se ho rozhodli nevyužít, i když byli ochotni nám vyjít vstříc,“ napsal.

Jak vyplývá z mailové komunikace, Novotný Sobotkovi radil i v jiných oblastech politiky. „M.CH. (zřejmě myšleno Marcel Chládek - exministr školství, pozn.red.) je nášlapná mina mimořádného kalibru. Musíš ho radikálně a rychle vyřešit, než to potopí Tebe a celou vládu. Informace, které mám z důvěryhodných zdrojů, jsou dost otřesné a média mají údajně nabito,“ uvedl v mailu z 15. května 2014.

Sobotka Chládka odvolal až o rok později poté, co se v médiích objevily zprávy a svědectví o jeho neúnosném chování k podřízeným zaměstnancům.

V říjnu 2012 Sobotkovi poslal bývalý poslanec Jan Kavan návrh, aby místo Jiřího Dienstbiera nasadila soc.dem. jako kandidáta na prezidenta současného europoslance Jana Kellera. Toho by totiž podpořili i komunisté. „I Keller sám nechce být spojován jen s jednou politickou stranou. Není prý vyloučeno, pokud by byl požádán vedením obou stran, že by Keller s kandidaturou souhlasil,“ napsal Sobotkovi Kavan.

Autenticitu mailů Právu nepřímo potvrdil Oto Novotný, který podá trestní oznámení. Sobotka věc nechtěl komentovat a věc nechá vyšetřit policií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám