Hlavní obsah

Teplotní rekordy padaly letos naposled, Česko sevře mráz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Extrémně teplé počasí přepisovalo historické tabulky maximálních teplot také v pondělí. Rekordy padly na 42 z celkem 166 stanic, kde sledují počasí alespoň 20 let. Nejtepleji bylo v jihočeském Husinci, kde naměřili 12,8 stupně. S téměř jarním počasím se ale musíme rozloučit, v následujících dnech se citelně ochladí, kdy rtuť teploměru klesne až na minus deset stupňů Celsia.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Na Nový rok by mělo mrznout. Ilustrační foto

Článek

Více než 12 stupňů bylo také v Moravských Budějovicích, Rožmitále pod Třemšínem, v pražském Klementinu nebo Příbrami. Na všech těchto stanicích tyto teploty znamenaly nové maximum pro 28. prosinec.

Teplotní rekordy padaly v Česku od středy 23. prosince až do pondělí. Teplo bylo zejména na Štěpána, na osmi místech se dokonce překonalo absolutní historické maximum pro celý prosinec.

Ochlazení, které slibují meteorologové pro následující dny, by s sebou měly přinést i sněhové srážky. „Od soboty se od severozápadu nad české území rozšíří brázda nízkého tlaku, bude více oblačnosti a také občasné srážky. Díky tomu, že teploty zůstanou nízké, tak srážky budou většinou sněhové," uvádí Český hydrometeorologický ústav.

Reklama

Výběr článků

Načítám