Hlavní obsah

Řecko nejdřív sdělilo „tvrdá doporučení”. Pak kvůli Zemanovi povolalo velvyslance

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, zpe, aš, rsk

Řecko na protest proti výrokům českých představitelů a zejména prezidenta Miloše Zemana povolalo z Prahy do Atén na konzultace svého velvyslance Panajotise Sarrise. Řekům nejvíc vadí, že Zeman opakovaně uvedl, že ČR by mohla vstoupit do eurozóny až v okamžiku, kdy v ní nebude Řecko. Před odvoláním ambasadora z Prahy si Řecko stěžovalo u českého velvyslance v Aténách.

Foto: Archiv TV Prima

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Náš velvyslanec (v Praze) byl povolán ke konzultacím,“ řekl AFP mluvčí řeckého ministerstva zahraničí Konstantinos Kutras a vysvětlil i důvod: „Byla tu série opovržlivých poznámek českých představitelů, poslední z nich byla od prezidenta.”

Miloš Zeman prohlásil, že Česká republika zavede euro poté, co Řecko tuto měnu přestane používat.

Kutras uvedl, že si Atény stěžovaly už dříve. „Nedávno jsme podali demarši (diplomatický protest), ale nic se nezměnilo. Tohle je další krok,“ prohlásil Kutras. Stažení velvyslance odsouhlasil řecký premiér Alexis Tsipras, s nímž krok konzultoval šéf řecké diplomacie Nikos Kotzias.

Řecko si v předchozích dnech předvolalo velvyslance ČR v Aténách, aby mu sdělilo „tvrdá doporučení”, jak se má Praha k Řecku chovat, uvedla CNN Greece s odvoláním na „bezpečné zdroje” z diplomatických okruhů. Atény prý zároveň požadují od Prahy oficiální omluvu, nebo plné odvolání těchto výroků.

Podle ředitele zahraničního odboru Hradu Hynka Kmoníčka u něj řecký velvyslanec ústně protestoval kvůli výrokům Zemana a ministra financí Andreje Babiše po setkání s poradci prezidenta na zámku v Lánech k otázce přijetí eura. Písemnou nótu nebo demarši u Kmoníčka prý Řekové nepodávali.

Zeman na názorech trvá

Zeman svůj názor podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka měnit nebude. „Pan prezident na tomto názoru trvá a bude trvat,“ řekl Novinkám.

„Pan prezident veřejně sdělil svůj názor, který se týká přijetí eura v České republice, sdělil podmínku, která je k tomu potřebná. Jediné, nad čím se můžu pozastavit, je, že k tomu dochází nyní, protože tento názor pan prezident prezentoval několikrát v minulých měsících,“ dodal Ovčáček.

Ředitel hradního zahraničního oboru Hynek Kmoníček nechtěl odvolání komentovat a pro Právo se omezil jen na konstatování: „Přeji svému řeckému kolegovi hezké Vánoce doma a těším se na jeho návrat do práce v Praze.“

Mluvčí ministerstva zahraničních věcí Michaela Lagronová uvedla, že šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) chce zavolat svému řeckému protějšku Nikosi Kotziasovi, aby se ho zeptal na důvody řeckého rozhodnutí. Podle Lagronové se Zaorálek s Kotziasem spojí ve středu kolem poledne.

Sobotka: Přehnaná reakce 

Premiér Bohuslav Sobotka odvolání velvyslance považuje za zbytečné gesto. „Na to, jak máme k sobě blízko v rámci Evropské unie, je takovéto gesto trošku zbytečné. Spíš bych se domníval, že v takovéto situaci přijde řecký premiér a sdělí své výhrady," řekl Sobotka ČT.

Zemanovy výroky se mu však nelíbí: „Nejsem pro to, abychom kopali do evropského otloukánka číslo jedna. Řecko bylo v Evropě oblíbený otloukánek v době finanční krize, teď je oblíbený otloukánek v době migrační krize. Neznamená to, že by si Řecko úplně všechno vždycky perfektně plnilo. Jenom chci poznamenat, že to nebylo Řecko, které způsobilo finanční krizi, že to byla chamtivost na finančních trzích. A nebylo to Řecko, které vyvolalo válku v Sýrii.”

Premiér je též přesvědčen, že nemáme kritizovat země eurozóny, když v ní nejsme, i když řecké chyby nepomíjí: „Až do eurozóny vstoupíme, pak můžeme ostatním členům eurozóny říkat jasně z očí do očí své názory."

Tvrdé diplomatické gesto, míní Prouza

Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza hodnotí povolání velvyslance jako velmi nestandardní. „Takový krok je mezi přáteli hodně neobvyklý. Je to velmi tvrdé diplomatické gesto. Je z toho jasně vidět, že tento výrok se Atén velmi výrazně dotkl,“ míní Prouza.

S Řeckem chce o celé situaci mluvit. Podle něj to bude úkol i pro českého velvyslance v Aténách.

„Řecko je jeden ze členů EU a máme zájem na tom, aby ty vztahy byly co nejklidnější,“ komentoval tajemník.

Vzkaz pro další země kritizující Řecko

Podle řecké televize ERT je tento krok také signálem pro další země střední Evropy, konkrétně Slovensko a Maďarsko, jejichž politici rovněž pronesli protiřecké výroky.

Povolání velvyslance ke konzultacím neznamená jeho odvolání z hostitelské země. Krok je ale důrazným signálem dané země vůči hostitelské, že existuje vážný problém, který je třeba řešit. Velvyslanec může být na konzultacích několik dní, anebo také měsíců.

Reklama

Výběr článků

Načítám