Hlavní obsah

Poslanci přerušili mimořádnou schůzi o EET

Novinky, zpe, jas
Praha
Aktualizováno

Páteční střet koalice a opozice kvůli elektronické evidenci tržeb (EET) skončil bez výsledku. Mimořádná schůze, která se konala kvůli klíčovému zákonu ministra financí Andreje Babiše (ANO), skončila ve dvě hodiny odpoledne.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Během jednání se poslanci ostře střetli kvůli hlasování o programu schůze. Koalice totiž vymyslela kličku, jak nekonečné řečnění alespoň částečně omezit, což vzbudilo bouři nevole a varování, že věc může skončit u Ústavního soudu. [celá zpráva]

Další část schůze pak řečnil předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Po přerušení mimořádné schůze k EET bude pokračovat běžná schůze Sněmovny.

13:59 – Šéf Sněmovny Hamáček navrhl přerušit schůzi do pátku 18. prosince. Pro bylo 101 poslanců. Schůze byla přerušena. Děkujeme za pozornost.

13:55 – Kalousek skončil svůj projev pět minut před ukončením schůze.

13:53 – Do předsedy TOP 09 Kalouska se kvůli pátečním obstrukcím pustil i šéf ústavně-právního výboru Jeroným Tejc (ČSSD). „Je třeba jasně říct, že ODS a TOP 09 zaslouženě prohrály volby a nelze připustit, aby 42 z 200 poslanců řídilo Sněmovnu. Obstrukce je legitimní, ale má své meze. Ty podle mého názoru už Miroslav Kalousek dávno překročil,” napsal Tejc na Facebook.

13:43 – Kalousek stále mluví o výbuchu ve Vrběticích. Jeho projev zkritizoval šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák. „Čekali jsme, že obstrukce budou, ale že se budeme bavit věcně,“ povzdechl si.

13:13 – Odborník na Ústavní právo Jan Wintr z Právnické fakulty UK ve vysílání České televize k postupu koalice ve Sněmovně uvedl, že sice došlo k porušení jednacího řádu, ale nedomnívá se, že by se jednalo i o porušení ústavy. „Ne každé porušení jednacího řádu znamená porušení ústavy,” dodal s poukazem na předchozí verdikty Ústavního soudu.

Zároveň připomněl, že vládní většina je kvůli postupu opozice nucena k podobným krokům sahat. Nedomnívá se však, že by byla opozice krácena na svých ústavních právech.

13:07 – Kalousek znovu žádá přerušit schůzi do 3. září 2016. Předseda dolní komory Jan Hamáček (ČSSD) ho však upozornil, že navrhnout přerušení schůze může pouze předseda poslaneckého klubu. Tím do nedávna Kalousek byl, ale po zvolení do čela TOP 09 jeho místo nahradil František Laudát. [celá zpráva] Kalousek tedy pokračuje v projevu.

12:52 – Kalousek už téměř dvě hodiny mluví u řečnického pultíku. Neřeší EET, ale mimořádnou schůzi, která se konala kvůli výbuchu ve Vrběticích.

12:40 – Faltýnek v tiskovém atriu dolní komory vysvětloval sporné hlasování o pořadu schůze, které rozčílilo opozici. Šéf klubu ANO se prý opíral o usnesení z roku 1997, podle kterého se Sněmovna může usnést, „že v určitém čase nebude hlasováno a hlasování o podaných návrzích proběhne ve stanovenou dobu”.

12:14 – Babiš se novinářům předvedl v tričku, ve kterém v pátek ráno přišli do Sněmovny i ostatní poslanci hnutí ANO. Vyjadřují tak nesouhlas s obstrukcemi, které kvůli EET dělá opozice. [celá zpráva]

Foto: Hnutí ANO

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) oblékl tričko proti obstrukcím, které dělá opozice kvůli EET.

12:02 – Kalousek znovu neúspěšně navrhl přerušení schůze.

11:54 Kalouskův návrh na přerušení mimořádné schůze neprošel. Proti bylo 75 zákonodárců, pro jich bylo 23. Předseda TOP 09 pokračuje ve svém projevu.

11:52 Kalousek po svém půlhodinovém projevu navrhl přerušení mimořádné schůze.

11:36 – „Takto se vládlo ve Venezuele za Huga Cháveze,” komentoval na Twitteru celou situaci Fiala. Stejně jako Kalouskovi mu vadí, že nemohl před hlasováním o programu schůze využít svého přednostního práva a dokončit svůj projev u řečnického pultu.

11:22 – Kalousek na plénu rozebírá mimořádnou schůzi k výbuchu muničních skladů ve Vrběticích.

11:20 – ODS si podle Bendy nechá v příštím týdnu udělat právní analýzu, zda se hlasováním porušila ústava nebo se jednalo o zneužití pravomocí. ODS prý využije všech právních kroků, které má k dispozici, aby se to nemohlo opakovat. „Určitě se obrátíme na nějaký soudní orgán,” dodal Benda.

„Před několika minutami došlo k něčemu neslýchanému. V rozporu s jednacím řádem byl prohlasován bod, aniž se k tomu lidé s přednostním právem mohli vyjádřit. Je to neuvěřitelné pošlapání práv opozice. Po listopadovém vývoji parlamentarismu to nemá obdoby. Připadal jsem si, jako bych byl několik let zpátky ve Venezuele, ale ne v ČR s parlamentní demokracií,” prohlásil předseda ODS Fiala.

11:10 – Kalousek si stěžuje na porušování demokratických pravidel. Vadí mu, že nemohl využít svého přednostního práva a promluvit k ostatním zákonodárcům ještě před hlasováním o programu schůze. „Dovolte mi, abych vznesl protest proti něčemu, co si nepamatuji od roku 1998, co jsem v Poslanecké sněmovně. Byl jsem umlčen v rozporu se všemi řády. Jsem přesvědčen, že jsem byl dnes zkrácen ve svém ústavním právu zákonodárce, který měl právo vystoupit s žádostí, abyste neschválili pořad schůze,” namítl.

Poslanci podle něj hlasovali dříve, než mohl vznést argumenty. „Je to nedemokratické umlčení a zkrácení práv,“ rozohnil se Kalousek.

11:07 Jermanová se brání nařčení, že by porušila práva. „Byla jsem povinna nechat hlasovat. Dodržela jsem jednací řád,” trvá na svém Jermanová.

11:03 Poslanci si odhlasovali pořad schůze. Měl by se tak začít probírat zákon o EET.

„V rozporu se zákonem jste mi vzala slovo, na které jsem měl právo,” nařkl Jermanovou Fiala, který tou dobou hovořil.

11:00 – Místopředsedkyně Sněmovny Jaroslava Jermanová (ANO) přerušila Fialův projev. Poslanci budou hlasovat o pořadu schůze.

10:53 – Poslanci v hloučku řešili předchozí hlasování. Sněmovna podle Fialy porušuje pravidla hry. „Nejsem to schopen ignorovat. A nejsem schopen ignorovat jakousi hračku ministra financí. Hrajete si tady jako malí kluci. Respektujte, že chci politicky argumentovat a nemám k tomu příležitost,” rozčílil se Fiala.

10:47 – Vystoupil předseda ODS Petr Fiala. „EET je nesmysl. Vyšší výběr daní nikde nepřineslo,“ zopakoval. Vláda chce podle něj přenést svoji povinnost vybírat daně na malé a střední podnikatele.

10:43 – Poslanec ODS Marek Benda varoval, že  pokud Sněmovna návrh podpoří, půjde o protiústavní krok, který nemá oporu v jednacím řádu.

Poslanci se s Faltýnkovým názorem ztotožnili, pro jich bylo 91. O pořadu schůze budou tedy hlasovat v 11 hodin.

10:40Faltýnek podává návrh, aby Sněmovna hlasovala o programu schůze v pátek v 11 hodin. Kalousek vznesl protest. „Hlasovat o programu schůze, aniž by proběhla rozprava, není možné,” prohlásil na plénu.

10:35 – Babiš na svůj Twitter umístil fotografii dětské pokladničky. „Děti přejte si tuhle pokladničku pod stromeček. Pokud by rodiče nechtěli nebo neměli penize napište, koupím vám ji,” napsal.

10:27 – „Je absolutní lež, že dnes nemůžete dostat účtenku. Každý na požádání musí dostat účtenku i daňový doklad. Pokud se tedy domníváte, že váš prodejce není poctivý, žádejte účtenku a nemusíte utrácet miliardy za Babišův tunel na daňové poplatníky,“ reaguje Kalousek.

10:20 – TOP 09 spustila na protest proti EET nový web s názvem Účtenka pro Babiše. Můžete si ho prohlédnout zde.

10:18 „Chci říct českým dětem, aby chtěly od rodičů tuto pokladničku pod stromeček, protože naše děti jsou inteligentnější než poslanec Laudát a Kalousek a vědí, že když chodí s maminkou nebo tatínkem nakupovat, tak jim dají v slušných obchodech a restauracích a dalších zařízeních účtenku,” odepsal Novinkám Babiš na dotaz, proč má u sebe dětskou pokladničku.

„Naše děti by měly vědět, že ti, kteří dávají účtenky, přispívají penězi do společné kasy nás všech, ze které například budou mít jejich učitelé vyšší platy a budou se mít líp,” dodal Babiš a na konec zprávy připsal usmívající smajlík.

10:07 – Laudát pokračuje ve svém projevu. Stěžuje si na hluk v sále a napomíná poslance, kteří si jej u pultíku fotografují.

10:00 – Ministr financí Andrej Babiš si do Sněmovny přinesl dětskou pokladničku, plastový košíček se zbožím a umělou platební kartu.

Laudát mezitím dále pokračuje v komentování předlohy zákona.

9:46 – Předsedající Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) Laudáta opakovaně vyzval, aby diskutoval k tématu. „Toto je k tématu,“ opáčil mu Laudát. Snaží se prý přesvědčit navrhovatele (Babiše), aby vystoupil a řekl, že je projekt zbytečný.

9:44 – Laudát pokračuje ve svém projevu. „Dokažte, že jste schopni využít stávající legislativu, že jste schopni dotáhnout daňové záležitosti do konce. Až vyčerpáte všechny možnosti, potom je možné přicházet s novými projekty,“ vyzval Babiše.

9:15 – Po vystoupení šéfa klubu Jaroslava Faltýnka (ANO) a předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska si vzal slovo šéf poslanců TOP 09 František Laudát. „Dramaticky narůstá počet neplatičů daně z přidané hodnoty. Možná je to tím, že ten, co má na starosti výběr daní, pořádá politické dýchánky a obhajuje politické projevy na místo toho, aby se staral o řádný chod státní správy,“ pustil se do Babiše.

Poslanci se EET zabývali v minulosti několikrát. Opozice projednání opakovaně bránila obstrukcemi. Koaliční zákonodárci se proto rozhodli svolat k projednání třetího čtení zákona mimořádnou schůzi.

Poslanci hnutí ANO na ni dorazili v tričkách s nápisy „Kalousku nezdržuj“, „Nechte nás makat” nebo „Stop obstrukcím“. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám