Hlavní obsah

Policie posiluje ochranu jaderných elektráren lidmi i technikou

Právo, Novinky, ch, anb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Temelín, Dukovany

Policie posílí ochranu českých jaderných elektráren lidmi i technikou. Podle mluvčí ministerstva vnitra Martiny Němcové to není dlouhodobě plánovaná záležitost ale reakce na současné dění v Evropě.

Foto: Alžběta Kropáčková

Speciální jednotka na ochranu Temelína používá nová auta.

Článek

„Toto rozhodnutí vyvstalo jako reakce na dění v Evropě, zejména v souvislosti s teroristickými útoky. Temelín i Dukovany jsou permanentně chráněny policií, soukromou bezpečnostní agenturou a v mimořádných situacích také Armádou ČR," uvedla pro Novinky Němcová.

Speciálně trénovaná jednotka by zasahovala například při nedovoleném vniknutí do areálu elektrárny. V Temelíně takový případ dosud řešit nemuseli. I tak policie riziko nepodceňuje a ochranu největší české elektrárny pravidelně nacvičuje.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Cvičení probíhají několikrát ročně. Jde například o zásahy proti lidem, kteří neoprávněně vnikli do areálu, spolupráce s armádou a podobně,“ uvedl mluvčí elektrárny Temelín Marek Sviták. Dodal, že součástí je také individuální příprava každého policisty.

„Důsledně také kontrolujeme lidi, kteří vstupují do areálů elektráren. Platí i opatření týkající se monitoringu okolí elektrárny. V tomto směru budeme držet linii s ostatními bezpečnostními složkami státu,“ zdůraznila ředitelka Bezpečnosti elektráren ČEZ Iva Kubáňová. Samozřejmostí jsou detekční kontroly nebo pyrotechnické prohlídky vozidel vjíždějících do areálu. Celý systém ale zahrnuje dále fyzické bariéry či organizační a systémová opatření. Na ochraně elektráren se navíc podílí hned několik bezpečnostních složek.

Tři nové automobily

Do Temelína přichází i nový velitel policejní jednotky. Jana Pince, který odchází na oddělení kriminální služby a vyšetřování, vystřídá Jindřich Paroubek.

Speciální policejní jednotka pro ochranu Temelína i Dukovan má také k dispozici tři nová vozidla. Půjde, jak Právo informoval Sviták, o dva automobily Škoda Yeti a zvlášť upravený Mercedes Vito, jejichž koupi financovala společnost ČEZ. Vozidla za dva milióny korun využijí policisté mimo jiné při kontrolách přepravy paliva.

Na přepravu paliva do elektrárny nebo použitého paliva uvnitř temelínského areálu se dohlíží několikrát ročně. „Nový mercedes má speciálně upravené boční dveře, aby policisté mohli po příjezdu co nejrychleji zasáhnout. Všechny vozy mají navíc velmi silné motory. Budeme je používat i při zmíněných transportech čerstvého paliva mimo areál elektrárny,“ konstatoval Paroubek.

Výběr článků

Načítám