Hlavní obsah

Muslimové mají strach z evropského feminismu, říká sociolog Možný

Nejen Evropa má strach z islámu, ale také islám má strach z Evropy. Tvrdí to uznávaný sociolog Ivo Možný, laureát letošní ceny nadačního fondu Neuron za přínos světové vědě. Radikalizace mladých muslimů vzniká podle něj také ze strachu o obranu jejich tradičních hodnot.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Sociolog Ivo Možný

Článek

Muslimové se podle Možného obávají toho, že je současná evropská společnost, feminismus a odklon od rodiny ohrožují. Populační deficit a budoucnost Evropy by měli zachránit vzdělaní Evropané a uvědomit si, že největším bohatstvím nejsou peníze, ale vlastní děti, řekl v rozhovoru s ČTK Možný.

Muslimská společnost je ukotvena v rodině, kde důležitou roli hraje žena jako nositelka života. Rodí děti a její hlavní role spočívá v péči o rodinu. V Evropě se v posledních desetiletích razí zcela opačný trend a počet bezdětných žen vzrostl až na pětinu. Tradiční ženská moc zeslábla a ženy hledají moc a uplatnění tam, kde je dříve měli muži.

"Arabové, u nichž byla moc mezi muži a ženami vyvážená tak, že si nekonkurovali, jsou z Evropy zděšeni. Bojí se, že by se jejich ženy mohly stát feministkami," říká Možný s úsměvem.

Problém s migrací začal v 70. letech minulého století

Nikdo podle něj neví, co přinesou další roky. Evropa se bude s uprchlickou krizí vyrovnávat další čtvrt století, poznamenal. Na problém s migrací, který v současnosti Evropa řeší, se začalo podle Možného "zadělávat" v 70. letech minulého století. Od té doby se starý kontinent potýká s populačním deficitem. To jsou tři generace.

V okolních zemích kolem Evropy, zejména na severu Afriky a Blízkém východě, naopak v té době vznikal populační přetlak. Rodilo se hodně dětí, které neumíraly na dětské nemoci. Právě v té době se rodily ty davy mladých mužů, kteří nyní převládají mezi běženci proudícími do Evropy, uvedl sociolog.

Já kdybych byl dneska Karel Janeček tak budu mít deset dětí. To je jediný luxus

Možný připomněl, že na vině migrační krize je i globální oteplování. Největší poušť světa, africká Sahara se rozpíná a ze savan vytlačuje na sever pastevce. "To všechno muselo vyústit v migrační krizi - vyhýbám se ji takto označovat, protože si myslím, že to je kalamita," konstatoval.

Řešení? Obnovení popularity rodičovství mezi Evropany

Řešení pro Evropu vidí v obnovení popularity rodičovství. Demografická krize je podle něj nebezpečná také proto, že vzdělané ženy rodí málo dětí. "Máme vysokou homogamii. Chytří si berou chytré, mají spolu chytré děti a ty chytře vychovávají, tak vzniká to, čemu se v sociologii říká kognitivní elita. Na druhé straně jsou bohužel lidé nižších vrstev. Tam se ale rodina rozpadla víc než tam nahoře," uvedl. Podle statistik je nejvyšší podíl dětí narozených mimo manželství v severních Čechách a na Ostravsku, v intelektuálních centrech Praze a Brně je nižší.

"Záleží na tom, jestli si elity uvědomí, že rubáš nemá kapsy a že má-li po nich něco zůstat...Já kdybych byl dneska Karel Janeček (podnikatel a miliardář), tak budu mít deset dětí. To je jediný a poslední luxus," dodal Možný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám